Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Poznáme laureátov ceny INSAID AWARDS 2022!

Tretí ročník súťaže INSAID AWARDS 2022 pozná mená ocenených autorov. Pozrite sa s nami na víťazné interiéry.

Obchod

V kategórií OBCHOD porota ocenila interiér vytvorený pre značku cyklistického oblečenia Isadore Apparel založenú bratmi Velitsovcami.

Na oficiálnom webe súťaže približujú autori z ateliéru GRAU architects zadanie, ktoré bolo komplexnejšie a nezahŕňalo len obchodný priestor. Zadaním bolo vytvoriť Isadore community hub, novú typológiu, hybrid – obchodný priestor kombinovaný s open-office a kaviarenským klubovým priestorom tejto slovenskej cyklistickej značky. Ústrednou témou je pre nás moment stretnutia, pozvanie do obývačky vznikajúcej cyklo-komunity,“ uvádzajú Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda na stárnke insiad.sk.

Horeca

Kategórii HORECA dominoval interiér kaviarne GRAO od Alana Prekopa. Priestoru dominuje 16 metrov dlhé osvetlenie, ktoré mení farbu a vytvára tak unikátnu atmosféru. „Interiér je očistený od zbytočných nánosov pôvodných užívateľov. Priestor odhalený do svojej pôvodnej nahoty sa stáva veľmi surovým. Na túto surovosť nadväzujú bar a sedenie, ktoré sú zhotovené z obyčajných stavebných materiálov a následne opracované do diskontinuálneho a dekonštruktivného tvaru, ktorý reflektuje schránku interiéru,“ uvádza na spomínanom webe autor.

Privátny interiér

V kategórii PRIVÁTNY INTERIÉR bol porotou ocenený projekt Ateliér režiséra od Jany Benkovej, Juraja Benka a Mariána Gombarčeka. Podľa slov autorov definuje priestor predovšetkým dualita a modrá farba použitá na schodisku či peci.

„Interiér prešiel podstatnou zmenou. Poskytuje priestor pre veľkú komunitu ľudí, no zároveň je to stále plne funkčný dom, kde má pán režisér  vlastnú spálňu, či samostatnú hosťovskú izbu s palandou. Exteriér ostal v podstate nezmenený. Zachovali sme objem, tvar, farebnosť…, pribudli 3 otvory smerom do záhrad,“ vysvetlila Jana Benková z ateliéru benkobenkova.

Podľa Maura Brighama ide o extrémne útulné a príjemné miesto. „Vyzdvihol by som tiež integráciu schodiska a nosníka, ktorá bola dobre vyriešená. Ide o spojenie čisto praktických vecí, ktoré spolu však vynikajúco fungujú,“ uviedol porotca INSAID AWARDS 2022.

Občiansky interiér

Víťazným interiérom kategórie OBČIANSKY INTERIÉR je konverzia Jurkovičovej teplárne, za ktorým stojí Martin Paško a tím DF Creative Group.

„Koncept využil voľný vnútorný priestor pre vstavbu nových konštrukcií odsadených od pôvodnej stavby a umožňuje jasne oddeliť a odlíšiť historické konštrukcie od nových, pôvodné od súčasných, s pokorou k histórii, v kontraste a v súlade zároveň. Zrekonštruovaná Jurkovičova tepláreň poskytuje unikátny industriálny coworkingový priestor BASE4Work pre ľudí a spoločnosti z kreatívneho priemyslu, architektov, start-upy a menšie IT firmy a zároveň je sprístupnená širokej verejnosti v úrovni celého prízemia vrátane živého námestia vstupujúceho dovnútra,“ uvádzajú autori v opise projektu. Okrem toho dodávajú, že ich hlavným cieľom bolo vytvorenie komunitného priestoru s jedinečnou industriálnou atmosférou určený pre široké spektrum spoločenských udalostí.

Pracovisko

Ďalšou z kategórií bolo PRACOVISKO, v rámci ktorej zvíťazil projekt SLC od Petra Kuklicu, Martina Smereka, Juraja Hubinského. Tí do projektu vstupovali vo fáze holopriestoru.

Podľa ich slov v interiéri ostali z pôvodných charakteristických prvkov historického objektu iba polkruhové okná a subtílne tiahlové stĺpy podopierajúce oblúkovú strechu „Zvyšok priestoru bol doplnený o klasickú kancelársku schému zdvojených podláh, bielych omietok a pevne osadeného hygienického boxu, Rozhodli sme sa návrh oprostiť o akúkoľvek dekoráciu a riešiť len najnutnejšie funkčné prvky potrebné pre pobyt v priestore, s využitím všetkých predošlých nánosov stavebnej činnosti. Neplytvať materiálom, ľudskou prácou a energiou. Zamerali sme sa na precízne riešenie každého funkčného a technického prvku, ktorý vkladáme,“ vysvetľujú pre insaid.sk.

Milan Illes, jeden z organizátorov súťaže po vyhlásení laureátov INSAID AWARDS 2022 zhodnotil, že prizvanie zahraničných porotcov a rozmanitejšie zloženie poroty bolo pozitívnym krokom. Pri otázke vízií do budúcnosti dodal: “Myslím, že interiér je dôležitý a bude stále dôležitejší. Mnohé budovy budú starnúť, chátrať a budú potrebovať úplne funkciu. A tam už to nie je tak o architektúre, ale o interiéri. Je potrebné zveriť túto prácu do rúk ľuďom, ktorí sa jej dlhodobo venujú. Toto je našim dlhodobým zámerom. Chceme sa interiérom venovať viac, chceme hovoriť o ich dôležitosti.”

Študent

Okrem iného nezabudol aj na kategóriu študentských projektov. “Študenti majú priamejšiu spätnú väzbu a vedia čo ich čaká v reálnej praxi. Chceme ich zapájať do profesionálnej komunity, aby už počas štúdia začali chápať čo ich čaká, na čo by sa mali sústrediť a čo je pre nich v interiéri dôležité. Ďalším dôvodom prečo oslovujeme študentov je i fakt, že profesionálne štúdiá často hľadajú ľudí na výpomoc pri rôznych fázach projektu. Tu majú priestor nadviazať spoluprácu s mladými autormi. je tu rozhodne viacero rovín.” vysvetlil.

Študentský koncept BIOFÍLIA V PRIESTORE
Katarína Csúzová

Študentský koncept MARŤANSKÝ HABITAT
Terézia Kováčiková

Študentský koncept ELEKTRICKÝ ANJEL – SCÉNOGRAFIA A PRIESTOROVÉ RIEŠENE
Karolína Bujdáková

Vo verejnom hlasovaní získal najviac hlasov projekt autorky Veroniky Paldia Kioks pre NUTTERY a PIJO BIO. “Našim cieľom bolo vytvoriť jedinečný predajný priestor a to hneď pre dve firmy s odlišnými značkami. Dizajn priestoru bolo potrebné navrhnúť tak, aby plynule prepájal a reflektoval charakter oboch značiek. Zároveň bolo potrebné do návrhu esteticky zakomponovať zaoblenú oceľovú nosnú konštrukciu s dreveným prstencom a pult navrhnutý architektmi celého priestoru,” približuje autorka.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie