Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2022 v kategórii Identita

Národná cena za dizajn 2022 predstavila nominácie v desiatich kategóriách. V kategórii identita boli nominované aj vizuálna identita mesta Nitra či Košickej futbalovej arény.

Vizuálna identita Mestskej knižnice v Bratislave

Prvým nominovaným projektom je vizuálna identita Mestskej knižnice v Bratislave, za ktorou stojí Martin Kahan.

„Cieľom redizajnu bolo vytvorenie nového loga a vizuálneho systému, ktorý zohľadňuje smerovanie MKB a úlohu knižnice v 21. storočí,“ uvádza na svojom webe scd.sk Slovenské centrum dizajnu.

Vizuálna identita má vychádzať z idey úložného systému pre knihy i všetko ostatné, čím knižnica disponuje. „Kahanov modifikovateľný systém svojou neutralitou pozýva do spolupráce akýkoľvek vizuálny obsah a zároveň aktualizuje funkciu loga a jeho použitia vo vizuálnej identite, čím otvára nové možnosti komunikácie ako v online, tak vo fyzickom priestore,“ uvádza spomínaný web.

Košická futbalová aréna

V poradí druhým nominovaným je vizuálna identita a orientačno-navigačný systém pre novovybudovaný futbalový štadión v Košiciach. Autorom vizuálnej identity je Roman Juhás. „Inšpirácia k základnému konceptu vizuálnej identity KFA vychádza z detailov geometrie, ktorú je možné nájsť pri šití futbalovej lopty či bránkových sieťach,“ uvádza text na webe Slovenského centra dizajnu.

Na základe podobného princípu bolo vytvorené písmo KFA Regular a KFA Wide, ktoré je bezpätkové a stredovou vnútornou líniou podporuje športový výraz. „Svojou konštrukciou spĺňa kritéria na použitie v orientačnom systéme (čitateľnosť z veľkej vzdialenosti, pri zlej viditeľnosti, odlíšiteľnosť podobných znakov a pod.). Farebnosť značky vychádza z architektúry štadióna (tmavo-šedá, svetlo-krémová) doplnenej o žltú (farebnosť mesta ako aj klubu FC Košice).“

Vedeli ste, že? Nominácie vyberala odborná porota v zložení Ondrej Gavalda, Mykola Kovalenko, Věra Marešová, Filip Tofil, Adam Marčan, Kristína Bartošová, Bohuslav Stránský, Ján Filípek a Peter Nosáľ.

Nahliadnuť do interiérov Košickej futbalovej arény môžete bližšie v inom článku na našom webe.

Vizuálna identita mesta Nitra

Ďalšou nomináciou je vizuálna identita mesta Nitra autorov Martina Kahana, Andreja Barčáka a Andreja Čaneckého. Autori sa pri tvorbe inšpirovali erbom mesta Nitra. „Erb Nitry je významným vizuálnym symbolom s dlhou historickou tradíciou, ktorý reprezentuje mesto už od 15. storočia. Vizuálna identita je navrhnutá ako kombinácia logotypu, erbu a firemného systému, všetko v jednom vizuálnom prvku,“ uvádza stránka.

Základný formát predstavuje logo – vizuálne abstrahovaný erb. „V komunikácii rôzneho obsahu sa však mení na médium použiteľné v nespočetných mutáciách, napríklad na komunikáciu rôznych všeobecných oznamov, sezónnych slávností, akcií či upozornení. Ďalším prvkom identity je Hlaholica Neue, vlastné písmo inšpirované prvým slovanským typom, hlaholikou, historicky silne spätým s Nitrou.“

Viac o vizuálnej identite mesta Nitra sa dočítate v článku na našom webe.

Imerzívna identita pre filmový festival Academia Film Olomouc

Posledným nominovaným projektom je vizuálna imerzívna identita pre medzinárodný filmový festival populárne-vedeckého filmu Academia Film Olomouc (AFO) autora Mateja Vázala. „Od plagátu, cez oblečenie, pohľadnice a ďalší merchandise, až po 40 metrov dlhú stenu v centre mesta Olomouc. Všetky výstupy v rámci vizuálnej identity festivalu boli nositeľom interaktívneho obsahu a animácií cez technológiu AR (augmentovanej reality). Stačí načítať vizuál cez smartphone a užívateľ tak dostane nové informácie o festivale a dodatočný obsah pre podporu komunikácie festivalu s publikom,“ opisuje nominovaný projekt Slovenské centrum dizajnu.

Galavečer spojený s vyhlásením ocenených sa uskutoční 18. 10. 2022. Ktorý z nominovaných projektov oslovil najviac vás? Podeľte sa o názor v komentároch pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie