Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

MIB vydal nový dokument Princípy a  štandardy povrchov nástupíšť MHD

V Bratislave je viac ako 1 300 nástupíšť hromadnej dopravy, tie by mali mať podľa Metropolitného inštitútu Bratislavy jednotnejší vzhľad.

Asfalt nahradí dlažba

Odborníci z MIB vytvorili dokument s  názvom Princípy a  štandardy povrchov nástupíšť MHD s pravidlami a usmerneniami, ktoré majú zjednotiť ich vzhľad. Riaditeľ Sekcie verejných priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy priblížil, ako vyzerá uplatnenie týchto zásad v praxi. „Nové pravidlá vznikajú v  čase veľkej obnovy MHD zastávok a  nástupíšť v  našom meste. Aj vďaka tomuto načasovaniu už dnes vidíme prvé zmeny, ktoré vedú ku krajším verejným priestorom. Napríklad nedávno zrekonštruované električkové zastávky Pionierska, Riazanská, Mladá garda, Nám. Biely kríž či Stanica Vinohrady na Račianskej ulici sú jedny z  prvých, kde sa uplatnili viaceré princípy z  našich manuálov. Ukážkovou modernizáciou prešla aj autobusová zastávka na Šafárikovom námestí. Spomenuté nástupištia sú správne vydláždené a  nepôsobia rušivo. Rôzne prvky zastávky, ako označníky, prístrešky a  smetné koše, sú osádzané štandardizovane, vďaka čomu sa zastávky vizuálne zjednotili. Som presvedčený, že ľudia, ktorí sa na zastávkach združujú, si zaslúžia vyšší kvalitatívny a estetický štandard,“ povedal pre portál mib.sk Roman Žitňanský.

Povrchy nástupíšť sú rozdelené podľa zonácie mesta. Asfaltové nástupištia by mali postupne nahradiť dláždené. Dlažba je podľa Romana Žitňanského udržateľnejšia, estetickejšia, jednoduchšia na údržbu a opravu, vodopriepustná a neprehrieva sa ako asfalt.

Komplexné zjednotenie zastávok MHD

Na nástupištiach majú tiež pribudnúť varovné a  signálne pásy pre lepšiu orientáciu zrakovo postihnutých. Manuál opisuje aj rôzne modelové situácie a pravidlá na ich koncepčné riešenie.

Vedeli ste, že? Dokument Princípy a  štandardy povrchov nástupíšť MHD dopĺňa iný dokument, ktorý rieši zastávky MHD a prístrešky z  hľadiska tvaru, veľkosti či vhodného umiestnenia. „Po zjednotení vizuálnych prvkov na zastávkových označníkoch a unifikácii prístreškov prichádza na rad vizuálne a funkčné zjednotenie zastávky ako celku. Na vzniku tohto dokumentu spolupracovali aj naši kolegovia z DPB a mnohé štandardy už využívame v praxi pri Programe obnovy a doplnenia prístreškov v celom meste,“ povedal pre spomínaný portál Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj vo vašom meste? Podeľte sa s nami o názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 1x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie