Dnes je 08.mája 2024, meniny má Ingrida

V Bratislave má vzniknúť nová štvrť na princípe 15-minútového mesta

Na Mlynských nivách má vyrásť nová štvrť postavená na princípoch 15-minútového mesta. Štúdiu, podľa ktorej vznikne, koordinuje Metropolitný inštitút Bratislavy.

Nové využitie pôvodnej industriálnej zóny 

Ako uvádza Metropolitný inštitút Bratislavy na oficiálnej stránke mib.sk, v spomínanom prípade má ísť o príležitosť, kedy budú prvýkrát skoordinované záujmy jednotlivých vlastníkov pozemkov vhodne doplnené o verejný záujem obyvateľov novej štvrte a mesta.

Do výzvy na predkladanie žiadostí o zmenu územného plánu za účelom zvýšenia dostupnosti bývania prišlo v spomínanej lokalite 16 žiadostí od rôznych vlastníkov. Tieto územia chce mesto transformovať na nové potrebné funkcie, akými je bývanie, ktorého je aktuálne v Bratislave nedostatok. Pôvodne industriálna zóna Mlynských nív má potenciál premeny na modernú štvrť. Samozrejmosťou má byť kvalitná občianska vybavenosť či napojenie na električkovú trať.

Vedeli ste, že? Riešené územie má rozlohu 138 hektárov a je vymedzené ulicou Košická, Prievozská, Hraničná, diaľnica D1 – Prístavný most a Prístavná.

Záujmy súkromných developerov a verejný záujem

Cieľom štúdie, ktorú pripravuje Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s dotknutými subjektmi a mestskou časťou Ružinov, je preveriť možnosti  transformácie územia s ohľadom na existujúce obytné štruktúry či stanovenia koncepcie ďalšieho rozvoja tohto územia. „V tvorbe mestskej urbanistickej štúdie zlaďujeme záujmy súkromných developerov spolu s verejným záujmom na kvalitnú občiansku vybavenosť, infraštruktúru či zeleň a vidím veľký potenciál na nastavenie lepšej spolupráce so súkromným sektorom pri tvorbe nových štvrtí či územných celkov. Vďaka tejto spolupráci sa vyhneme tomu, že v území vznikne zoskupenie individuálnych projektov v tesnej blízkosti, ale dokážeme vytvoriť modernú štvrť s potrebnými funkciami,“ dodáva podľa portálu mib.sk Ján Mazúr, riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Nová štvrť má byť určená predovšetkým pre električkovú trať, cyklotrasu i peší pohyb. Novú štvrť má tiež tvoriť bloková zástavba, ktorá by odzrkadľovala industriálny charakter lokality. „Spolupráca so všetkými subjektami v území a tvorba mestskej urbanistickej štúdie v koordinácii znamená aj urýchlenie procesu zmeny územného plánu, keďže všetky navrhované zmeny by mali byť v súlade a vychádzať práve z jednej spoločnej štúdie, čo považujeme za veľkú výhodu,“  dodal na záver Martin Berežný, riaditeľ Sekcie územného plánovania MIB.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie