Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

MIB vytvoril manuál pre pitné fontány v uliciach hlavného mesta

Metropolitný inštitút Bratislavy vypracoval manuál pre pitné fontány v uliciach hlavného mesta s názvom Princípy a štandardy Pitných fontán. Aké usmernenia ponúka a čo je jeho cieľom?

Žiadny vizuálny smog a pohybové bariéry

Cieľom manuálu Princípy a štandardy Pitných fontán by malo byť regulácia umiestnenia pitných fontán v rámci Bratislavy tak, aby zapadli do prostredia a netvorili vizuálny smog či pohybové bariéry. „Je dôležité, aby aj taký detail ako sú pitné fontány, rozumne zapadol do okolitého prostredia a nepôsobil dominantne či rušivo, ale naopak, stal sa prirodzenou a celistvou súčasťou bratislavského verejného priestoru,“ hovorí pre portál mib.sk Roman Žitňanský, riaditeľ sekcie verejných priestorov z MIB. 

Jednou zo zásad, ktoré pomenúva spomínaný manuál je, aby pitné fontány boli inštalované 1,5 metra od iných prvkov či v tesnej blízkosti odpadkových košov. Samozrejmosťou by mal byť i bezbariérový prístup k týmto fontánam.

Aby fontány nepôsobili ako vizuálny smog, nemali by byť používané ako reklamné plochy. Zriaďovateľ alebo sponzor fontány môže na ňu umiestniť logo alebo QR kód s bližšími informáciami. Všetky prvky podľa Metropolitného inštitútu Bratislavy ale musia byť súčasťou dizajnu fontány.

Vedeli ste, že? Manuál myslel aj na umiestnenie pitných fontán v blízkosti miest so špecifickým charakterom, akými sú historické pamiatky. V takom prípade je možné alternatívne stvárnenie a dizajn fontány s pridanou umeleckou hodnotou.

Prispôsobia sa okoliu

Ideálnym materiálom pre zhotovenie fontán manuál zaraďuje kov, špecifickú oceľ s antikoróznou úpravou či liatinové zhotovenie. Primárnou požiadavkou zostáva, aby išlo o odolný materiál nenáročný na údržbu a čistenie. Farebnosťou by sa pitné fontány mali prispôsobiť okoliu a existujúcemu mobiliáru.

Vypracovaným manuálom by sa mali riadiť všetky mestské organizácie, ako sú Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), Generálny investor Bratislavy (GIB), Metro Bratislava, Mariannum či STARZ, ktoré majú vo svojich kompetenciách osádzanie pitných fontán. Pre mestské časti a súkromný sektor má dokument odporúčací charakter.

„Najnovšie v meste pribudlo sedem fontán, ktoré zodpovedajú pravidlám manuálu. Tri fontány nájdete v Sade Janka Kráľa, ďalej v Medickej záhrade, na Železnej studničke, Karadžičovej ulici a zatiaľ posledná pribudla na na Adámiho ulici v Devínskej Novej Vsi. Bratislavská vodárenská spoločnosť bude v spolupráci s  hlavným mestom aj naďalej rozširovať sieť svojich pitných fontán,“ vysvetlil pre spomínaný portál Peter Podstupka, hovorca BVS.

Existujúce pitné fontány by sa nemali podľa manuálu Princípy a štandardy Pitných fontán meniť. Dokument by mal regulovať dizajn a umiestnenie nových fontán.

Pre viac zaujímavých informácií nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie