Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Gola sady a kliešte pre každého kutila, ako ich správne vybrať?

Vybrať si správne ručné náradie môže mať veľmi veľký vplyv na výsledok vašej práce. Medzi azda najvyužívanejšie náradie patria kliešte.

Posledné roky prežíva veľký rozmach elektro náradie. Pomáha nám zrealizovať pomerne rýchlo aj zložitejšie práce, no je nutné sa pripraviť na pomerne vysoké náklady na ich kúpu alebo následný servis či spotrebu energie. Aj v dnešnej dobe, ale môžeme poznamenať, že ručné náradie je stále nenahraditeľné. Medzi jeho najväčšie výhody môžeme označiť nezávislosť na elektrickej sieti či už spomenutú cenovú dostupnosť. Sú využiteľné pri väčšine klasických či špecializovanejších úkonoch.

Kliešte ešte elektro náradie nevytlačilo

Medzi najvyužívanejšie patria určite kliešte. Každý majster určite ocení, ak bude obdarovaný napríklad kvalitnými kombinovanými kliešťami. Je dobré obzerať sa po osvedčených značkách, ako sú napríklad Vigor, Knipex, Festa, KS Tools alebo Narex Bystrice. Tie sú známe hlavne vďaka ich celokovovým prevedeniam. Ak sa bavíme o tomto nástroji, ide o veľmi veľké množstvo jeho druhov. Spomenúť môžeme rôzne špeciálne kliešte napríklad pre pneuservis a autoservis, segerovacie, odizolovacie, nitovacie, klampiarske, armovacie, ploché, rádiové, zahnuté, lisovacie, štípacie či prestaviteľné prevedenia alebo kliešte na elektroniku.

Gola sady ako univerzálny pomocník

Skvelým darčekom pre každého kutila môže byť gola sada. Ide o súpravu s náradím, ktorá môže obsahovať rôzne pracovné pomôcky. Základ by mali tvoriť viaceré hlavice rôznych rozmerov, ale aj napríklad račňa či bity.

Akú sadu si teda zvoliť? Stále sa riaďte podľa toho, aké druhy práce plánujete vykonávať, dôležité sú aj typy vašich zariadení. Odlišné nároky od nej môžete mať pri servise automobilov a napríklad montáži nábytku. Pozor aj na kvalitu značky a skúsenosti s ňou. K dispozícii máte aj viacero veľkostí gola sady:

  • 1“ s veľkosťou štvorhranu 25,4 mm,
  • 3/8“ teda akési univerzálne sady,
  • ½“ hlavne pre autoservisy či vlastné opravy automobilov,
  • ¼“ pre detailnejšie práce aj pri problémoch s dostupnosťou.

Rozhodujúcim faktorom je aj materiál. Čím vyššia kvalita (napríklad pri oceli), tým dlhšie vydrží náradie tejto sady v ideálnej kondícii. Pomôcť vám pri práci môže aj guma využitá na rukoväte, čím zvýšite pohodlnosť pri manipulácii s konkrétnymi náradiami.

Čo nájdete v gola sadách?

Zaujímavým pomocníkom pre každého kutila je aj gola sada. Vyznačuje sa praktickosťou a v prípade profesionálnejšej voľby oceníte aj zaujímavý kovový alebo plastový kufrík, ktorý je maximálne odolný. Nájdete v ňom nástrčkové kľúče z pochrómovanej vanádiovej ocele, ktoré sa vyznačujú mimoriadne dlhou životnosťou. Objaviť sa tu ale môže aj iné náradie, ako napríklad imbusy, skrutkovače či kliešte. Pri ich zadovážení sa vybavíte naozaj solídnym základom pre všetky menšie opravy. Chýbať by nemala ani račňa. Gola sady sa rozlišujú veľkosťou a teda aj obsahom náradia. Tie menšie využijete napríklad pri údržbe bicykla, najčastejšie sa však predávajú tie pre profi či domáce dielne alebo automobilový priemysel.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie