Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Moka kanvica alebo french press? Objavte tajomstvo lahodnej kávy

Existuje mnoho spôsobov prípravy kávy. Dve najobľúbenejšie domáce možnosti prípravy skvelej kávy plnej chuti sú moka kanvička a french press. Jedna metóda pochádza z Talianska, druhá z Francúzska, obe však majú korene v stáročnej tradícii a kultúre kávy. Ktorá z nich je lepšia?

Ako Taliani za pomoci moka kanvičky

Moka kanvička je malá kovová varná nádoba, ktorá sa obvykle skladá z troch častí: spodnej časti, ktorá sa zahrieva a zadržiava vodu, filtračného koša, ktorý drží kávovú usadeninu a hornej časti, ktorá drží uvarenú kávu. Princípom prípravy je voda v spodnej časti, ktorá sa zahrieva a expanduje do filtračného koša s mletou kávou ako para. Káva sa nasýti a postupne je vytlačená do druhého zásobníka, kde nájdete hotovú kávu. Moka kanvička je najlepšia pre tých, ktorí chcú ráno kávu, ktorá sa čo najviac podobá šálke klasického espressa bez toho, aby sa s prípravou museli trápiť. Použitie moka kanvičky je veľmi jednoduché a rýchle, ale je dôležité si uvedomiť, že aj ony majú určité obmedzenia. V závislosti na kanvičke, ktorú si vyberiete, budete môcť naraz pripraviť jednu až šesť šálok silnej kávy. Táto menšia kapacita varenia môže byť výhodná, pokiaľ si kávu pripravujete iba pre seba, ale príprava kávy pre rodinu alebo priateľov môže trvať podstatne dlhšie. Množstvo kávy, ktoré chcete uvariť, je tiež potrebné prispôsobiť veľkosti kanvičky. Kvalita kávy totiž prudko klesá v prípade, keď sa pokúsite pripraviť menej šálok kávy, než pre aké je kanvička určená.

Moka kanvičky sú veľmi lacné, nepoužívajú žiadne jednorazové filtre, ani nevyžadujú žiadnu priebežnú údržbu. Nepotrebujete dokonca ani váhu, pretože ich filtračný kôš určuje množstvo kávy, ktoré by ste mali použiť. Jednoduché, rýchle a ľahké tak, ako to Taliani majú radi!

Vo french presse s francúzskym zážitkom

French press je jednoduché varné zariadenie, ktoré sa skladá zo sklenenej nádoby a tesne zapadajúceho filtračného piestu. Ak chcete uvariť vo french presse kávu, pridajte do nádoby mletú kávu, zalejte ju veľmi horúcou alebo vriacou vodou, chvíľu počkajte, a potom pomocou piestu zatlačte všetku usadeninu na jej dno. French press je ideálny pre niekoho, kto chce kávu plnú chuti v relatívne veľkom množstve bez akýchkoľvek skúseností. Je to jednoduchá metóda varenia kávy vhodná pre každého, kto si chce ráno bezproblémovo zaliať svoju kávu, alebo potrebuje doplniť kofeín na horách počas kempovania.

French pressy na trhu nájdete v rôznych veľkostiach, ale aj tie najmenšie modely obvykle dokážu pripraviť okolo štyroch alebo piatich šálok kávy. Tie väčšie zvládnu naraz aj 10 alebo 12 šálok, takže sú skvelé pre návštevy alebo rodinu. French press má tú výhodu, že bez ohľadu na to, akú veľkosť si vyberiete, budete môcť vyrobiť akékoľvek množstvo kávy bez zmeny kvality. Cenovo a údržbovo sú pritom french pressy rovnako nenáročné ako moka kanvičky. Jediný problém nastáva pri množstve kávy, ktoré použiť. Ak chcete získať skvelú kávu, mali by ste sa zamerať na pomer vody a suchej kávy 15:1. Váhu teda možno oceníte.

Moka kanvička alebo french press: Čo je pre vás to pravé?

Metóda, ktorá je pre vás najlepšia, je tá, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám, dennému režimu a životnému štýlu! Rôzni ľudia majú rôzne chute a požiadavky. Pokiaľ chcete ľahko uvarenú, silnú kávu, a radi by ste si niekedy pripravili aj miešané kávové nápoje, pravdepodobne vám najlepšie poslúži moka kanvička. Pokiaľ ale chcete ochutnať jemné profily chutí a mať možnosť pripravovať rôzne objemy kávy, bude pre vás to pravé práve french press.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie