Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Naše každoročné novoročné predsavzatia

Ak ste niekedy zlyhali pri plnení novoročných predsavzatí, nie ste sami. Štúdia vraví, že len 8 percentám ľudí sa podarí dodržať svoje predsavzatia počas celého roka. To však neznamená, že je nemožné zmeniť zlé návyky a zaradiť do života zdravšie správanie.

Začať cvičiť alebo schudnúť

Po mesiaci koláčikov, vareného vínka, zemiakového šalátu a vyprážaných rezňov, každoročne prichádza deň, v ktorý si povieme, že začíname žiť zdravo. Nakúpime nízkokalorické jedlá, čokoládu vymeníme za ovocie a strážime si čas na jedlo. Tešíme sa na športové oblečenie, ktoré sme dostali pod stromček ako motiváciu začať chodiť do fitka. No zvyčajne nás prvotné nadšenie čoskoro omrzí. Motivačné reči končia v koši a v našom nákupnom košíku sú chipsy, pizza a donutky. Ak je predsavzatie začať cvičiť alebo schudnúť na vašom zozname už viackrát a ešte sa vám ho nepodarilo splniť, vyskúšajte ho tento rok splniť s vibračnou plošinou. Tréning s vibračnou plošinou je ideálny aj pre začiatočníkov. Vďaka vibráciám spálite viac kalórií, pretože sa vaše svaly zapájajú do väčšej miery. Takto môžete dosiahnuť skvelé výsledky za kratší čas ako pri bežnom tréningu bez plošiny.

Opraviť X vecí

S novým rokom akoby prišli aj nové úlohy. Každoročne sa nakopí celý zoznam vecí, ktoré treba v domácnosti opraviť alebo vymeniť. Obyčajne tu platí pravidlo: Čo môžeš urobiť dnes, odlož na zajtra. A tak pri každoročnom bilancovaní zistíte, že sa vaše schody ozývajú čím ďalej tým hlasnejšie, kuchynská linka pôsobí už autenticky retro a váš plot hovorí: “Nechytaj sa ma, lebo spadnem.” No čo, nič netrvá večne. Ak vaše predsavzatia zahŕňajú aj renovačné plány, možno by ste mali zvážiť čo najtrvácnejšie obmeny vašich starých vecí. Napríklad betónové ploty sú ideálne, pretože majú naozaj dlhú životnosť. Keď už príde ten čas renovácie, dajte si záležať na kvalitných materiáloch.

Urobiť životné rozhodnutie

Konečne kúpiť prsteň a požiadať ju o ruku, založiť si rodinu, osamostatniť sa, nájsť si lepšiu prácu, prestať fajčiť, nepiť toľko alkoholu, presťahovať sa, odcestovať do zahraničia… a mohli by sme pokračovať ďalej. Veľké životné rozhodnutia väčšinou zvažujeme dlho a potom, keď sa presvedčíme o tom, že to naozaj chceme, čakáme na správny moment, kedy naše rozhodnutie uskutočníme. Nový rok je perfektnou príležitosťou urobiť hrubú čiaru za minulosťou a vykročiť na novú cestu. Vyžaduje si to odvahu, ale ako sa hovorí, kto nič neriskuje, nič nezíska. Ak ste si, napríklad, predsavzali presťahovať sa do iného mesta či za hranice Slovenska, nebojte sa predaja nehnuteľnosti. Otvoria sa vám dvere nových možností.

Byť zodpovednejší

To, že “S vekom rastie zodpovednosť” nie vždy celkom platí. Patríte k ľuďom, ktorým deadliny netreba pripomínať alebo prácu pravidelne robíte až vtedy, keď vám horí pod zadkom? Ak patríte k druhej skupine, ktorá time management veľmi nezvláda, možno ste si predsavzali, že už nebudete robiť veci na poslednú chvíľu, ale budete mať zodpovedný prístup. Ak to so zodpovednosťou myslíte naozaj vážne, môžete svoje predsavzatie začať plniť, napríklad tak, že naplánujete rodinnú akciu a booknete si priestory na oslavy. Môžete tak ľuďom oznámiť svoje novoročné predsavzatie a požiadať ich, aby vás naň občas upozornili. Všeobecne platí, že ak o svojom predsavzatí poviete druhým ľuďom, budete ho brať vážnejšie, pretože vás môžu v istom slova zmysle kontrolovať, či predsavzatie naozaj plníte.

Ak chcete pracovať na svojej zodpovednosti v práci, môžete začať bezpečnostnou prehliadkou. Uistite sa, že vaša firma spĺňa všetky právne predpisy a že vaši zamestnanci pracujú na bezpečnom pracovisku. Zabezpečte im BOZP (bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci).

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie