Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Má zmysel mať poistenú nehnuteľnosť aj domácnosť?

Dopyt po vlastnom bývaní neutícha. Majitelia musia vyriešiť nielen otázku zaobstarania domu či bytu, ale aj jeho správne zabezpečenie. Jednou z foriem spoľahlivej ochrany je poistenie majetku, ktoré môže nehnuteľnosť aj domácnosť chrániť v prípade vandalizmu, krádeže, požiaru, víchrice a iných nepríjemností. Napriek nesporným výhodám komplexného poistenia nehnuteľnosti a domácnosti sa mnohí domnievajú, že sú zbytočné. V tomto článku vám vysvetlíme, prečo to tak určite nie je.

Naozaj je dobré mať poistenie nehnuteľnosti?

Kúpa vlastného domu alebo bytu je veľký životný krok. Nehnuteľnosť u väčšiny ľudí predstavuje najdrahšiu materiálu vec, ktorú vlastnia. Napriek tomu jej správne poistenie mnohí zanedbávajú. Je síce pravda, že každá nehnuteľnosť, ktorá je kúpená prostredníctvom hypotekárneho úveru, musí byť poistená, aj v tomto prípade však berú klienti poistenie na ľahkú váhu. Výsledkom sú zmluvy poistenia nehnuteľnosti uzatvorené s nevýhodnými podmienkami alebo nesprávne nastavenými poistnými sumami. To sa však ukáže, až keď príde ku škode, teda vtedy, keď je neskoro. Poistenie nehnuteľnosti chráni stavbu ako takú, teda jej skelet. Kryje zničenie alebo poškodenie strechy, okien, podlahy, dlažby, okien, inžinierskych sietí a pod.. Do poistenia bytu či domu možno zahrnúť aj vedľajšie stavby, ako sú napríklad garáže.

Správne nastavenie poistnej sumy je veľmi dôležité, pretože by mala reflektovať aktuálnu hodnotu nehnuteľnosti. Ak je táto suma nižšia, než reálna hodnota domu či bytu, v prípade poistnej udalosti by poisťovňa nemusela vyplatiť adekvátnu náhradu škody. Preto je dobré poistnú zmluvu pravidelne aktualizovať, ideálne každé tri roky, prípadne po rekonštrukcii alebo prestavbe.

Poistenie domácnosti nie je zbytočnosť

V otázke ochrany nehnuteľnosti má zmysel kryť nielen stavbu ako takú, ale aj jej vybavenie. Presne na to sa vzťahuje poistenie domácnosti, ktoré sa vzťahuje na všetko, čo doma máte. V rámci tejto poistky sú kryté domáce spotrebiče, nábytok, elektronika, fotoaparáty, tiež veci osobnej potreby, oblečenie, obuv, kozmetika, knihy a napríklad aj potraviny. Chránené sú tiež aj veci v nebytových priestoroch, napríklad v garáži či pivnici.

V neposlednom rade je dobré spomenúť, že do tejto poistky môže byť zahrnuté aj poistenie zodpovednosti členov domácnosti za škodu. Poistná ochrana sa vzťahuje napríklad na prípady, keď vám z balkóna niečo vypadne a poškodí vonku stojace auto alebo keď spôsobíte škodu pri jazde na bicykli alebo elektrokolobežke. Ako vidíte, rozsah tohto poistenia je naozaj široký a určite sa ho oplatí mať.

Ako si uzatvoriť najvýhodnejšie poistenie nehnuteľnosti a domácnosti?

Všetko zvládnete bez toho, aby ste museli kamkoľvek chodiť. Stačí otvoriť online kalkulačku poistenia domácnosti a nehnuteľnosti od Klik.sk a porovnať si ceny poistenia. Po zadaní všetkých požadovaných údajov na vygenerovanom zozname uvidíte prehľad ponúk vrátane výšky poistného, rozsahu poistenia a ostatných údajov. Takto si určite vyberiete takú poistku, ktorá vaše bývanie ochráni spoľahlivo a za tú najlepšiu cenu.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie