Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Čo je základom pri výbere novej postele? Rozmery a materiál

Posteľ patrí k základnému vybaveniu každej domácnosti. Veď ju predsa používame každý deň (alebo presnejšie, každú noc). A keďže kvalitný spánok je základom dobrého dňa a taktiež je dôležitý pre dlhodobé zdravie, výber postele je veľmi dôležitý.

Pozor aj na vhodnú dĺžku a výšku

Čo očakávate od svojej postele? V prvom rade určite komfort pri spaní a určite chcete, aby vám nová posteľ vydržala roky bez toho, aby sa rozkývala, či začala vŕzgať. A to aj v prípade, ak s vašou polovičkou radi skúšate divoké BDSM praktiky. Na čo sa teda pri výbere postele prioritne zamerať?

Základom je zvoliť si správne rozmery. Väčšinou však ľudia riešia len šírku, ktorá je pri manželských posteliach optimálna minimálne 180 cm. Ak sa vám takáto posteľ do spálne nezmestí aj šírka 160 cm je relatívne v poriadku, i keď musíte počítať s menším komfortom. Ešte menšie manželské postele neodporúčame.

Čo však ostatné rozmery? Aj tie sú dôležité! Ideálnu dĺžku má posteľ, ktorá je aspoň o 25 cm dlhšia ako vaša výška (resp. výška vašej polovičky). Ak tu narazíte na rozmery vašej spálne, tak vedzte, že väčšina ľudí si vystačí so štandardnou dĺžkou 200 cm.

Posledným rozmerom je výška, ktorú riešia hlavne starší ľudia, ale rozhodne by ju mal brať do úvahy každý. Optimálne by ste mali ležať zhruba 40 cm nad zemou. Ak chcete príjemnejšie vstávanie, môže to byť 50 – 65 cm. Nezabudnite však, že pri stanovovaní výšky musíte počítať aj s roštom a matracom.

Čo môžete očakávať od jednotlivých materiálov?

Keď už viete, akú veľkú posteľ chcete, je čas zamyslieť sa nad materiálom. Čo sa pevnosti a životnosti týka, lídrom sú drevené manželské postele, obzvlášť tie z tvrdého dreva. Okrem toho skvelo vyzerajú aj po rokoch a vhodné sú aj pre alergikov. Počítať však musíte s vyššou hmotnosťou a aj vyššou cenou.

Ak máte obmedzený rozpočet, alternatívou sú postele z drevotriesky. Po dizajnovej stránke vás čaká naozaj veľký výber a z hľadiska manipulácie je výhodou aj nižšia hmotnosť drevotrieskových postelí. Daňou za to je kratšia životnosť, keďže je veľká šanca, že takáto posteľ začne časom vŕzgať.

Podobne sú na tom kovové postele. Zaujmú výhodnou cenou, nízkou hmotnosťou, či dizajnom, ktorý sa hodí hlavne do moderne ladených interiérov. Taktiež tu však je veľké riziko, že po čase zažne kovová posteľ vŕzgať.

Na záver spomenieme ešte čalúnené postele. Ak vám ide o dizajn, pri čalúnených posteliach budete mať najväčší výber. Rovnako široký je aj cenový rozsah čalúnených postelí. V prípade, že máte malé deti, ktoré sa naviac s obľubou hrávajú aj v spálni, čalúnené postele sú pre ne bezpečné, keďže sú mäkké. Čistenie a údržba je však horšia a tak nie sú príliš vhodné pre alergikov.

Zdroj titulnej foto: gamespirit on Shutterstock

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie