Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Zariaďovanie otvorenej kuchyne s obývačkou – užitočné tipy, ako na to

Súčasné trendy v interiérovom dizajne poukazujú na veľké, vzdušné a presvetlené priestory. Zabudnite na tradičné vymedzenie miestností štyrmi stenami. V kurze je koncept otvoreného priestoru a azda najvyhľadávanejšou možnosťou je práve spojená kuchyňa s obývačkou. Ako zariadiť tento spoločný priestor, aby pôsobil harmonicky a zároveň spĺňal funkčné nároky oboch izieb?

Vymedzenie funkčných zón

Aj napriek spoločnému priestoru, ktorý hlavne v malých domácnostiach zvyšuje pocit priestrannosti a vzdušnosti, vzniká potreba vymedziť a diverzifikovať kuchyňu a obývačku podľa ich primárnych funkcií. Existuje niekoľko nenásilných spôsobov, ako na to.

  • Kuchynský ostrovček alebo samotné rozloženie kuchyne – toto riešenie je výborné aj z pohľadu praktickosti, nakoľko poskytuje ďalšiu pracovnú plochu či úložný priestor. Ak navrhujete kuchyňu na mieru, zvážte rozloženie do tvaru písmena U alebo L, kedy bude časť linky predstavovať predel medzi miestnosťami.
  • Rozdelenie priestoru nábytkom – okrem spomínaných ostrovčekov môže byť na rozdelenie použitá napríklad aj rohová sedačka, dizajnový regál či knižnica.
  • Posuvné deliace steny – možnosť, ako rozdeliť alebo naopak zjednotiť priestor podľa aktuálnej potreby. Populárnym prvkom v modernom industriálnom dizajne sú aj presklené steny, resp. kovový profil so sklenenou výplňou.
  • Farebné vymedzenie – funkčné zóny je možné rozlíšiť aj farebne, a to nielen farbou na stenách. Siahnuť môžete aj po odlišnej podlahovej krytine.

Zásada neutrálnej farebnosti

Základom pre vytvorenie harmonického a príjemného priestoru je farebná neutrálnosť. Dominantný nábytok v jednotlivých izbách vyberajte v odtieňoch bielej, šedej alebo čiernej. Myslite na to, že svetlé farby priestor opticky zväčšia. Aby domácnosť nepôsobila príliš sterilne, spoľahnite sa na farebné doplnky. Zvoľte napríklad kontrastný koberec do kuchyne, závesy či iný bytový textil, ktorý pridá potrebnú farebnú iskru a útulnosť.

Kuchyňa s obývačkou
Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk

Súdržnosť štýlov zariadenia

Spojenie miestností síce nevyžaduje nevyhnutne dodržanie jednotného štýlu zariadenia, je však potrebné dbať na to, aby neboli príliš protichodné. Zamerajte sa na použitie spoločného charakteristického prvku. Napríklad, ak sa rozhodnete pre drevenú kuchynskú linku, zakomponujte do obývacej izby drevené poličky alebo konferenčný stolík.

Prijateľný kontrast vzniká napríklad spojením moderného a rustikálneho štýlu, tzn. minimalistické čisté línie kombinované s prírodnými prvkami a zemitými farbami. Súhru vytvára aj industriálny dizajn v spojení s vintage doplnkami.

Výhody a nevýhody otvoreného konceptu

Pýtate sa, prečo je otvorený pôdorys tak populárny? Každý priestor navyše predstavuje pri súčasnej situácii na trhu s nehnuteľnosťami luxus. Takéto riešenie je teda ideálne do stiesnených bytov, pretože ich dokáže opticky zväčšiť. Umožňuje tiež vyššiu úroveň spoločenskej socializácie. Kým napríklad žena trávi čas v kuchyni, môže viesť rozhovory so svojím manželom, ktorý práve v obývačke dohliada na robenie domácich úloh dieťaťa.

Na druhej strane, netreba zabúdať ani na nevýhody. Tými môžu byť napríklad pachy šíriace sa z kuchyne, ktoré vznikajú pri varení (riešenie sa ponúka vo forme digestora) alebo väčší hluk v dôsledku používania kuchynských spotrebičov.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie