Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Aké kritériá by mala spĺňať kvalitná posteľ?

Pohodlný a hlavne zdraviu prospešný spánok na lôžku. Všetkým by malo ísť o to podstatné, či už je vaša posteľ luxusným doplnkom spálne, alebo sú dôležité skôr iné prednosti.

Manželská posteľ pre partnerov

V tomto prípade ide väčšinou o posteľ v rozmeroch 180×200 cm. V menších spálňach je to 160×200 cm. Tu už rozmýšľajte aj nad matracom – jedným partnerským alebo dvomi kusmi. Má to svoje plusy aj mínusy. Je pohodlné vyvaľovať sa na veľkom matraci, necítiť spoje dvoch matracov vedľa seba. Na druhej strane je s ním komplikovanejšia manipulácia. A ak máte obojstranný matrac, pre ktorú stranu sa rozhodnete? Pre tú mäkšiu, čo chce vaša polovička alebo ho obrátite na tuhšiu preferovanú vami?

Ak máte dva matrace, otočíte si každý ten svoj ako práve potrebujete. Oveľa ľahšie zvlečiete aj poťah na pranie z dvoch menších matracov a zmestia sa aj do práčky.

Posteľ pre deti a seniorov

Tu užmyslíme na všetky rozmery. Deti a teenageri riešia skôr šírku a dĺžku postele, ale u staršej generácie je dôležitá aj výška lôžka. Oveľa ľahšie vstávajú z vyššej postele ako z nízkej. Riešenie je vyššia posteľ alebo vyšší matrac. Myslite aj na možnosti polohovania. Sú podstatné, ak vaši rodičia musia viac času tráviť na lôžku ako aktívnym životom.

Pre deti je vhodný klasický rozmer postele – 90×200 cm príp. 80×200 cm. Kým sú deti malé, je vhodné riešiť aj bočnicu – zábranu proti spadnutiu z postele. Teenageri potrebujú viac priestoru, viac miesta na plyšákov, vankúšiky a …veď to poznáte ? rozmery ako 120×200 cm alebo 140×200 cm je reálnou predstavou pre 15 a viac-ročných. Vtedy sa zamyslite aj nad tým, koľko času životnosti poskytnú danej posteli a či o rok, dva nebudú túžiť po väčšom rozmere.

Posteľ pre návštevy a občasný odpočinok

Naozaj nemusíte riešiť finančnú otázku. Nie je potrebné kupovať najdrahšiu posteľ. Riešte skôr možnosti ohľadom dizajnu, vhodnosti kam a pre koho je posteľ určená.

Rozkladacia posteľ je vhodnou alternatívou, len ak nespíte na nej každú noc. Matrac by mal byť vcelku a nie zložený z kusov, ktoré nevplývajú dobre na vašu chrbticu. Nevýhodou je aj neefektívne odvetrávanie takýchto lôžok. A čím menej čerstvého vzduchu, tým viac plesní, roztočov a inej hávede.

Aká je ideálna posteľ?

Presne ako je to u ľudí, neexistuje jediná najlepšia a najdokonalejšia. Preferujeme svoje predstavy, túžby a potreby a vkladáme ich do produktu, ktorý chceme mať v spálni. Niekoľko naj vlastností by mali mať všetky lôžka.

Pevnosť a odolnosť – dôležité vlastnosti pre posteľ, každá má byť dostatočne pevná a odolná. MASÍV je jednoducho najlepšou voľbou. Pre každodenný odpočinok v spálni je ideál bukový a dubový masív. Prispôsobujte si dizajnu nábytku a parkiet v danej izbe aj vzor, štruktúry a farby postele. Borovicový masív je častým riešením na chalupy, chaty, penzióny a detské izby.

Dizajn – niekedy nadčasovosť, niekedy klasika. Každý má svoju predstavu a možnosti sú nekonečné. Ak nenájdete niečo v kamenných predajniach, na výstavách, v e-shopoch, je vždy možnosť predostrieť svoje predstavy šikovnému odborníkovi – stolárovi.

Cenová dostupnosť – premýšľajte. Ak si kúpite lacnú posteľ, síce to poteší začas vašu peňaženku, ale lacnota skrýva v sebe často nekvalitu. To je zlá investícia. Nielen za pár možno už mesiacov sa vám začne lámať, vŕzgať. Netreba pokračovať. Posteľ jednoznačne KVALITNÁ a na dlhú dobu, určite na roky, desaťročia.

Postele z masívu – kvalita a krásna štruktúra dreva z borovice, buku alebo dubu. Každá má svoj nezameniteľný dizajn vzorov. Sú veľmi odolné, pevné a stále atraktívne.

Vysoké čelo má nielen dominantnú funkciu, ale slúži aj ako opierka, ak radi čítate a nechladí vás studená stena.

S matracom / bez matraca

Matrace musia spĺňať viacero požiadaviek, preto sú viac odporúčané postele bez matracov. Tie si dokúpite presne na mieru a také, aké vám vyhovujú tuhosťou, zložením a pod. V niektorých boxpringových posteliach sú už matrace zabudované a nie každý matrac vám môže vyhovovať, hoci vás lôžko očarí svojím krásnym prevedením.

Vhodný typ roštu do postele

Nezabúdajme na dôležitú súčasť postelí – na rošty. Pred kúpou si dobre premyslite, aký typ postele potrebujete a aký do vašej spálne aj dostanete. Zvlášť ak sa jedná o malé panelákové izby.

Postele s úložným priestorom sú skvelým riešením pre odkladanie sezónnych vecí. Takže rošt s výklopom spredu, zboku či s vysúvacím šuplíkom? Predstavte si a odmerajte priestory okolo postele. Máte dostatok miesta na otváranie celého dvojlôžka? Je možný prístup zboku postele alebo len spredu?

Čo sa týka polohovania manuálneho alebo s elektrickým ovládaním motorového roštu, s tým problémy až tak nie sú a každý z vás sa rozhodne pre to svoje pohodlie.

Kvalitná posteľ má byť aj správne odvetraná, preto je vhodnejšia bez pevného úložného priestoru s možnosťou prevetrania podlôžkového priestoru.

Zbierajte informácie o posteli, ktorá sa vám páči a prejdite si všetky klady a zápory. Posteľ je vašou súčasťou každú noc v živote, je oporou pri chorobe, je svedkom rôznych situácií vášho života. Ak má slúžiť dlhé roky, vyberajte ju s prehľadom a s pocitom, že je tá pravá pre Vás.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie