Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Päť najlepších tipov, ako ušetriť na prvé bývanie

Ak dúfate, že sa stanete majiteľom nehnuteľnosti, pravdepodobne najviac rozmýšľate nad tým, ako ušetriť. Musíte zložiť rezervačnú zálohu, ktorá môže byť pomerne vysoká, v závislosti od celkovej ceny domu alebo bytu, a potom preukázať, že máte dostatok peňazí na splácanie hypotéky.

Pre mnohých ľudí je to najdrahšia investícia v ich živote. Môže sa zdať, že treba našetriť naozaj obrovskú sumu. Preto sme pre vás pripravili tieto tipy, ako si našetriť na prvé bývanie.

Zvážte svoje každodenné výdavky a pozrite sa, ako ich znížiť

Najprv sa zamyslite nad tým, koľko mesačne miniete, a zvážte, či by sa to nedalo zredukovať. Pozrite sa na svoje financie vo všetkých aspektoch života vrátane vecí, ako

  • spoločenský život: chodenie von s priateľmi, pitie, míňanie peňazí na jedlo atď.
  • potraviny: môže ísť o tovar zo supermarketu aj o jedlá z donášky
  • zábava: veci ako Netflix a HBO často predstavujú extra výdavky
  • účty: zvyčajne ich musíte zaplatiť, no môžete sa dohodnúť na výhodnejších podmienkach
  • doprava: zahŕňa cestovné za auto a MHD

Hoci na mnohé z týchto vecí musíte vynaložiť peniaze, na iných sa dá ušetriť. Ak venujete čas analýze toho, koľko peňazí míňate, určite nájdete spôsoby, ako každý mesiac ušetriť značnú sumu. Ponúkame niekoľko návrhov:

  • Nájdite spôsoby, ako sa stretávať zadarmo alebo za menej peňazí, napríklad navrhnite, aby ste s priateľmi išli na prechádzku, alebo si urobili večer s domácim jedlom.
  • Kupujte menej značkových výrobkov a vyberajte si tovary vlastnej značky supermarketu. Snažte sa tiež obmedziť stravovanie v reštauráciách alebo na donášku.
  • Zrušte všetky predplatné, ktoré nevyužívate často.
  • Zavolajte svojmu dodávateľovi energií alebo internetu a opýtajte sa ho, či vás môže presunúť na lacnejšiu tarifu. Možno povedia nie, ale za pokus to stojí!
  • Ak sa dá, choďte pešo, aby ste sa vyhli poplatkom za verejnú dopravu a nákladom na benzín.

Hoci úspory za každú z týchto položiek samostatne môžu byť malé, babka k babce…

Zmeňte svoju životnú situáciu

Jedným zo spôsobov, ako ušetriť značnú sumu peňazí, je zmeniť svoju súčasnú životnú situáciu.

Ak si napríklad v súčasnosti samostatne prenajímate byt, môžete uvažovať o tom, že sa na rok presťahujete do lacnejšieho spoločného bývania a ušetrené peniaze vložíte do zálohy na vlastné bývanie.

Alebo, ak si prenajímate byt a môžete sa vrátiť k rodičom či bývať v podnájme u iných priateľov či rodiny, tiež vám to môže pomôcť ušetriť.

Vedľajší zárobok

Privyrobiť si popri bežnej práci je tiež skvelý spôsob, ako si ušetriť na prvé bývanie. Existuje mnoho vynikajúcich možností vedľajšieho zárobku, ktoré vám pomôžu dosiahnuť cieľ sporenia, napríklad:

  • ankety: webové stránky ako Attapoll a Qmee ponúkajú rýchle ankety s malými výplatami. Spočiatku sa výplata nemusí zdať veľká, no všetko sa na konci sčítava.
  • používateľské testy: firmy vždy hľadajú ľudí, ktorí by otestovali beta verzie ich webových stránok a produktov a poskytli im úprimnú spätnú väzbu, a vy sa môžete zapojiť do takýchto prieskumov.
  • cashback: pri nákupoch môžete zarobiť pomerne veľa peňazí pomocou webových stránok s cashbackom ako Plná peňaženka. Dostanete percento z peňazí, ktoré ste minuli, späť na účet!
  • Jaspravim.sk alebo Taskit.sk: ak máte nejakú zručnosť, môžete ju využiť na portáli s ponukami mikropráce. Ak ste napríklad talentovaný autor, môžete sa pozrieť, či na webových stránkach nie sú ponuky na písanie na voľnej nohe, ktoré by ste mohli zrealizovať vo voľnom čase. Ak ste grafický dizajnér, môžete si tu nájsť ďalšie zákazky.
  • opatrovanie detí alebo domácich zvierat: ak poznáte niekoho s deťmi alebo domácimi zvieratami, môžete mu ponúknuť, že sa o ne postaráte, či už príležitostne alebo pravidelne.

Hoci vám tieto vedľajšie zárobky nemusia hneď priniesť bohatstvo, sú to peniaze navyše, ktoré sa vám môžu pri šetrení naozaj zísť.

Vyhýbajte sa ponukám „rýchleho zbohatnutia“ a kasínam

Hoci vyzerajú lákavo, keď sa snažíte našetriť si na prvé bývanie, ponuky na „rýchle zbohatnutie“ vám neodporúčame. A to z dvoch dôvodov.

Prvým je, že na týchto hrách zvyčajne naozaj rýchlo nezbohatnete. Pokiaľ ide o casino hry, mali by ste byť pripravení minúť len toľko, koľko ste ochotní prehrať, a nie si stavať vzdušné zámky na potenciálnej veľkej výhre.

Druhým dôvodom je, že príjem z hazardných hier sa môže považovať za nespoľahlivý zdroj peňazí a môže negatívne ovplyvniť žiadosť o pôžičku na nehnuteľnosť. Napríklad, povedzme, že máte veľké šťastie a vyhráte v kasíne 10 000 eur. Banka uvidí, že ste to vyhrali prostredníctvom hazardných hier, a bude to považovať za neregulárne, takže je menej pravdepodobné, že vám schváli hypotéku.

Ak nemáte dobré finančné zabezpečenie, odporúčame vám, aby ste sa počas šetrenia na prvé bývanie vyhli všetkým týmto druhom hier.

Zvážte pomoc od štátu

Vlády na celom svete ponúkajú rôzne druhy pomoci pre prvokupcov. Na Slovensku je napríklad Štátny fond rozvoja bývania, ale niektoré banky tiež majú špeciálne hypotéky pre mladých.

Premyslite si, či vám štát ponúka nejakú pomoc, a skúste ju využiť. Mnohí kupujúci si kúpili svoje prvé bývanie vďaka štátnej pomoci a tú napokon treba využiť.

Tieto tipy na sporenie na prvé bývanie by vám mali pomôcť nielen získať poriadnu sumu, ale aj hypotéku. Ak to všetko zvážite a budete sa snažiť šetriť alebo postupne zarábať viac, budete bývať vo svojej krásnej novej nehnuteľnosti skôr, než sa nazdáte.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 11x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie