Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Ako docieliť bezúdržbovú záhradu?

Už sa zelená aj vo vašej záhrade? Buďte si istí, že počiatočnú eufóriu v čase vrcholiaceho záhradkárčenia vystrieda únava. Unavení z každodennej práce po práci, z čistiacich a udržiavacích prác, aj keď už teraz viete, že si dáte repete. Alebo ani nie, ak čo najskôr načriete medzi výhody bezúdržbovej záhrady.

Bezúdržbová v trochu prenesenom význame

Popravde nás bežné záhradkárske práce čakajú aj v tzv. bezúdržbovej záhrade, ale v obmedzenej miere. Intenzitu a frekvenciu záhradných prác korigujeme vhodným výberom rastlín, porastov, trávnika, technológií a náradia a strojov na záhrade.

Zelená pre minimalistický trávnik?

Záhradkárčenie „vo veľkom“ je dnes fyzicky namáhavé a časovo priam nerealizovateľné. Zbytočne sa nepreceňujme, ale ani nevzdávajme svojich plánov v záhrade a v okolí domu. Taktiež sa neprikláňame ani k názoru, že trávnik bez údržby dosiahneme len na pozemku bez trávnika. Vôbec to tak nie je, stačí, keď si plochu systematicky rozvrhneme. Samotný trávnik, aj keď len na menšej ploche, má už na prvý pohľad pôsobiť ucelene. Tento efekt umožňujú trávne zmesi pre založenie úplne nového alebo na dosev, pre rýchlu obnovu existujúceho trávnika.

Nesnažte sa až príliš modernizovať a nevytvárajte „wau efekt“ zaujímavým tvarom trávnika. Je to síce pekné, ale len na vašu príťaž. Zbytočne si tak sťažujete kosenie, čistenie a možno aj základné zalievanie či hnojenie.

Načúvajme prírodu, nielen ako bežný pozorovateľ

Túto pozíciu môžeme ľahko nadobudnúť pri nesprávnom šifrovaní významu bezúdržbovej záhrady. Každá záhrada si vyžaduje ľudskú silu, len tou vhodne hospodárime. Môžeme to vysvetliť na príklade odporúčanej výsadby rastlín pre účely bezúdržbovej záhrady. Stačí, keď k rastlinám pristupujeme na základe ich prirodzených nárokov. Vysádzame teda len také rastliny, ktoré uspokojíme v ich základných potrebách. Inak si zbytočne sťažujeme starostlivosť a v konečnom dôsledku rastline aj tak nepomôžeme.

Prílišná iniciatíva sa nevypláca ani snahou opätovne modernizovať. Teraz za účelom netradičnej záhrady, ktorá má dokazovať, že aj u nás sa darí akejkoľvek rastline. Len jej treba zabezpečiť vhodné podmienky. A tie nedokážeme!

Zakladáme bezúdržbovú záhradu, nie pustatinu!

To znamená, že stále zvažujeme tradičnú výsadbu v podobe okrasných kvetín, stromov a krov. Rozdiel je len vo vybranom druhu a v jeho nárokoch na starostlivosť. Rastlinná výsadba je zvlášť krehká, resp. čo nezničí príroda a počasie, tak človek svojím nešetrným prístupom. Preto odporúčame vysádzať zvlášť odolné, stálozelené rastliny. Veľmi príjemný vizuálny efekt dosiahneme aj výsadbou poniklecovej záhrady, nenáročnej a ľahko prispôsobivej.

Čo sa týka stromov a kríkov, tak okrem druhového výberu je podstatným parametrom ich výška a priestorové nároky. Inak o ich údržbu nebude núdza! Najmä pri stromoch a kríkoch „hrozí“ množstvo udržiavacích prác, strihania a orezávania. Jednoducho sa mu nevyhneme, a preto odporúčame staviť na kvalitné náradie.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 9x
  • 0x
  • 2x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie