Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Stavba nového domu vs. rekonštrukcia starého: Čo je výhodnejšie?

Stavať alebo rekonštruovať? Ktorá možnosť je pre nás ekonomickejšia a efektívnejšia? Toto by ste mali zvážiť predtým, než sa rozhodnete!

Finančná stránka  

Pri každom projekte je dôležitá otázka financií. Novostavba zvyčajne zahŕňa nákup pozemku, stavebné povolenie, architektonický návrh a samotnú realizáciu. Rekonštrukcia, na druhej strane, môže byť menej nákladná, ak si nevyžaduje veľké zásahy do konštrukcie. Dôležité je zohľadniť rozpočet a zhodnotiť návratnosť investície.

Životnosť nehnuteľnosti

Pri novostavbe máte možnosť zvoliť si moderné materiály a technológie, ktoré môžu zaručiť dlhšiu životnosť domu. Staršie domy, ak už nie sú v dezolátnom stave, môžu po rekonštrukcii slúžiť ešte mnoho rokov, avšak nevyhnutne budú potrebovať určitú údržbu a opravy.

Energetická efektívnosť

Dnešný svet kladie veľký dôraz na šetrné využívanie zdrojov. Novostavby nám ponúkajú možnosť navrhnúť dom s ohľadom na energetické požiadavky a šetrnosť k životnému prostrediu. Pri rekonštrukcii starších objektov môže byť zlepšenie energetických parametrov náročnejšie a drahšie. Avšak nie nemožné.

Časová náročnosť

Novostavba si často vyžaduje dlhší čas na plánovanie, potrebné povolenia i samotnú realizáciu. Pri rekonštrukcii vždy záleží od rozsahu prác a ich komplikovanosti.

Estetický aspekt

Pri novostavbe môžete začať od nuly a navrhnúť si dom podľa vlastných predstáv. Rekonštrukcia vás  obmedzuje existujúcou štruktúrou, ale aj tak môžete dosiahnuť zaujímavé výsledky. Rozhodnutie medzi týmito možnosťami záleží na osobných preferenciách a vkuse.

Právne otázky

Pred akýmikoľvek stavebnými prácami je potrebné získať potrebné povolenia. Novostavba môže byť v niektorých prípadoch limitovaná regulačnými plánmi alebo ochranou prírody. Pri rekonštrukcii môžete naraziť na problémy s pamiatkovou ochranou alebo inými obmedzeniami.

Emočná hodnota

Vaše rozhodnutie môže ovplyvniť aj osobné väzby k nehnuteľnosti.  Ide o dom, kde sme vyrastali, alebo ktorý sme zdedili? V takom prípade môže byť rekonštrukcia ideálnou voľbou.

Rozhodnutie medzi novostavbou a rekonštrukciou záleží na množstve faktorov. Každý prípad je individuálny, preto je vhodné zhodnotiť všetky aspekty.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 1x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie