Dnes je 09.mája 2024, meniny má Roland

Pracovné rukavice pre domácich majstrov – tipy pre správny výber

Každý poriadny domáci majster potrebuje minimálne jeden pár kvalitných rukavíc, ktoré sú využiteľné pri širokej škále úkonov - či už ide o rôzne údržbárske činnosti, inštalácie alebo napríklad prácu s drevom. Zistite, aké štandardy by takéto rukavice mali spĺňať.

Pevné a flexibilné materiály

Mnoho činností v domácnosti a dielni vyžaduje odbornú presnosť. Preto je nutné, aby boli pracovné rukavice vyrobené nielen z pevného materiálu, ktorý bude dokonale spĺňať bezpečnostnú požiadavku (ochrana pred prípadnými poraneniami), ale zároveň budú flexibilné (nebudú nositeľa obmedzovať, napr. pri manipulácii s náradím). Dobrou voľbou sú napríklad rukavice s vysokokvalitným polyetylénovým podkladom a nitril vrstvením na dlani a prstoch. Nezaostávajú ani modely zo spandexu, tj. pružný materiál odolný voči pretrhnutiu, kombinované s kožou.

Pohodlné rukavice, ktoré dýchajú

Aby boli rukavice maximálne pohodlné, je potrebné zohľadniť aj pracovné podmienky a prostredie. V prostredí s vyššími teplotami alebo vzdušnou vlhkosťou budete určite vyhľadávať pracovné rukavice z priedušných materiálov, ktoré eliminujú potenie – ide prevažne o látkové materiály. Jednorazové rukavice z latexu alebo vinylu teda nebudú správnou voľbou. V tomto prípade oceníte rukavice s priedušnou sieťovinou na chrbtovej časti, ktorá zabezpečí lepšiu ventiláciu, bez podšívky. Do chladného počasia môžete zvoliť modely so zateplením.

Mechanické vlastnosti rukavíc

Rôzne typy prác si vyžadujú aj rôzny stupeň odolnosti voči prerezaniu, oderu, pretrhnutiu či prepichnutiu. Touto problematikou sa zaoberá aj norma EN388:2016. Úrovne odolnosti sú označené číselne (na stupnici 1 – 4) alebo písmenami (A – F, kde F predstavuje najvyšší stupeň ochrany). Ak napríklad pracujete s elektrickým či ostrým náradím, zamerajte sa na odolnosť voči prerezaniu minimálne v rozmedzí E – F. Menej náročné práce si potom vyžadujú strednú odolnosť, tj. označenie C – E.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 1x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie