Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Čistite okná dôkladne: Od skiel až po rámy – tipy a triky

Viac než len umývanie skiel! Prečítajte si, prečo je kompletné čistenie okien dôležité pre zdravé a príjemné bývanie.

Keď sa rozhodnete umyť okná, čo vám napadne ako prvé? Pravdepodobne samotné sklá. A nie ste sami! No umývanie okien zahŕňa oveľa viac ako len čistenie skiel. Ak chcete, aby boli vaše okná v dokonalom stave, je dôležité venovať pozornosť aj iným častiam ako sú rám, tesnenia a žalúzie.

1. Čistenie okenných skiel

Začnime klasikou – čistením samotných okenných skiel. Čisté sklá vám umožnia vychutnávať si jasné a svetlé interiéry, ale aj nádherné výhľady z vášho domova. Pre čistenie skiel používajte kvalitné čistiace prostriedky a utierky. Postupujte systematicky, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky bez šmúh a škvŕn.

Skvelým prírodným čističom na sklá a tesnenia okien je octový roztok. Pomáha odstrániť nečistoty, mastnotu, nežiaduce škvrny, pričom okná zanecháva lesklé a čisté. Môžete pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá dodá príjemnú vôňu.

V súčasnej dobe sú na trhu dostupné aj rôzne ekologicky šetrné výrobky, ktoré sú vyrobené z prírodných zložiek a šetrných chemikálií. Tieto výrobky sú bezpečné pre životné prostredie a vašu rodinu.

2. Dôležitosť čistenia rámov

Rámy okien sú často zanedbávané, ale ich pravidelné čistenie je nevyhnutné pre udržanie celkového stavu okna. Použite mäkkú kefku na odstránenie prachu a nečistôt z povrchu rámov. Ak sú vaše rámy drevené alebo plastové, môžete ich ošetriť špeciálnymi čistiacimi prostriedkami, ktoré im pomôžu zachovať ich farbu a lesk.

3. Starostlivosť o tesnenia

Tesnenia okien majú kľúčovú úlohu pri udržiavaní izolácie a zabránení úniku tepla alebo chladu. Pravidelná starostlivosť o tesnenia je dôležitá, pretože sa môžu poškodiť alebo znehodnotiť vplyvom poveternostných podmienok a času. Skontrolujte tesnenia, či popraskané miesta a v prípade potreby ich vymeňte. To pomôže zabezpečiť účinnú izoláciu vášho domu a znížiť energetické straty.

4. Dôkladné čistenie žalúzií

Žalúzie sú praktickým doplnkom okien, ktorým sa reguluje množstvo svetla a súkromia vo vašom interiéri. Stávajú sa magnetom na prach a nečistoty. Pri čistení žalúzií buďte trpezliví a starostlivo prejdite cez každú lamelu.

5. Pravidelná údržba

Najdôležitejším krokom k udržaniu vašich okien v dokonalom stave je ich pravidelná údržba. Naplánujte si upratovanie domácnosti a aspoň raz za šesť mesiacov sa venujte umývaniu okien.

6. Umývanie okien vo výškach

Niekedy sú okná ťažko dostupné, najmä ak váš dom má viacero poschodí. Umývanie okien vo výškach môže byť nebezpečné a náročné, a preto je lepšie poveriť touto úlohou profesionálne upratovacie služby. Tí majú potrebné vybavenie a skúsenosti na to, aby zabezpečili bezpečné a kvalitné umývanie aj na vysokých miestach.

Tip pre Vás: Pozrite si zaujímavé video, kde uvidíte v skratke, ako na to.

Starostlivosť o vaše okná je dôležitá nielen z estetického hľadiska, ale aj pre udržanie optimálnej funkcionality vášho domova. Pravidelné čistenie, starostlivosť o rámy, tesnenia a žalúzie vám pomôžu udržať okná v perfektnom stave. V prípade, že na umývanie okien a ich udržiavanie nemáte čas, oslovte profesionálnu firmu, ktorá vám zabezpečí upratovanie domácnosti, či komplexné upratovanie domu.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 2x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie