Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

  • Sponzorovaný Stavba
  • 0
  • 24. októbra 2023, 16:46
  • 7 m, 9 s

Trvácna a pekná liata podlaha

Epoxidové podlahy alias liate podlahy, sú atraktívnym riešením a majú všestranné využitie. Pomôže poradiť sa s odborníkmi.

Liate podlahy, známe aj ako epoxidové podlahy, majú veľa výhod a predností, ktoré z nich robia praktickú a zároveň atraktívnu voľbu do rôznych priestorov. Spomeňme aspoň ich mimoriadnu odolnosť voči mechanickým a chemickým vplyvom, dlhú životnosť, jednoduchú údržbu či hladký povrch. Jedným z pozitív liatych podláh je aj ich dizajnová rozmanitosť či estetická variabilita. Liate podlahy sú k dispozícii v rôznych farbách, možno s nimi vytvoriť všelijaké vzory, čoho výsledkom je atraktívny dizajn podľa individuálnych požiadaviek zákazníka.

Kde všade možno zrealizovať liatu podlahu?

V minulosti sa liate podlahy používali najmä v priemyselných prevádzkach, dnes je ich využitie oveľa širšie. Liata podlaha sa stala populárnou v interiéri našich domácností, najmä v kuchyniach, kúpeľniach a garážach, a to najmä pre svoju odolnosť voči vlhkosti, jednoduchú údržbu a moderný vzhľad.S liatou podlahou sa však stretneme aj vo vonkajších priestoroch na terasách, balkónoch, chodníkoch a verejných priestranstvách, kde nachádza uplatnenie pre svoju odolnosť voči poveternostným vplyvom. Tento typ podlahy je vhodný tiež na použitie v komerčných a verejných priestoroch – v obchodoch, reštauráciách, kanceláriách, školách, nemocniciach, kde je často používaná kvôli svojej odolnosti voči väčšiemu mechanickému zaťaženiu a trvanlivosti. Nájdeme ju aj v telocvičniach a iných športových zariadeniach, kde je pomocou liatej podlahy vytvorený odolný a bezpečný povrch pre rôzne druhy športu. Na popularite liatej podlahy majú veľký podiel farebné možnosti jej stvárnenia, ktoré sa dajú prispôsobiť vlastným preferenciám.

Základom každej liatej podlahy je rovný podklad

Liata podlaha, v závislosti od prostredia do ktorého je navrhnutá, musí spĺňať rôzne požiadavky. Každá miestnosť či priestor má iné nároky a vyžaduje iné špecifické úpravy. V garáži pre autá (pojazdné plochy, prípadne nárazy či obrus, protišmykový povrch) sa navrhuje iná skladba ako do kuchyne či obývacej izby (pochôdzne plochy, hladký povrch). Iné nároky na podlahy majú prevádzky pre potravinársky priemysel, iné priemyselný závod na výrobu káblov.

To čo ich spája je podklad, ktorý je rozhodujúci pre navrhovanú skladbu akejkoľvek liatej podlahy.

Okrem toho, že je potrebné vedieť či je náš podklad nenasiakavý alebo nasiakavý, mali by sme venovať pozornosť aj vlhkosti podkladu, jeho pevnosti, dutinám a škáram v podklade či znečisteniu podkladu. Mimochodom, epoxidová liata podlaha je extrémne citlivá na kvalitu čistoty podkladu. Podklad musí byť dokonale čistý, bez akýchkoľvek voľných častíc alebo škvŕn.

A potom je tu rovinnosť. Každá liata podlaha môže byť len taká dobrá, ako dobrý a rovný je podklad, na ktorý sa bude realizovať. A v tomto ohľade je jedno či ide o podlahu v garáži, v parkovacích domoch či vo výrobných halách alebo v predajných priestoroch, na terasách, balkónoch alebo v kuchyni či kancelárii. Aj z ekonomického hľadiska je určite rozumnejšie vyrovnávať podklad ako dosiahnuť rovinnosť podlahy epoxidovou stierkou.

Dokonalý povrch

Pokiaľ je náš podklad rovný, suchý, pevný, bez voľných častí či separačných látok, nie je mastný a neobsahuje žiadne iné látky, ktoré by mohli narušiť povrchové vrstvy, a rovnako sú mechanickým spôsobom odstránené časti podkladu, ktoré sú jemné a mäkké alebo majú nesúdržný povrch,

máme vyspravené aj prípadné trhliny (veľké trhliny treba „zošiť“ pomocou oceľových spon a zálievky z epoxidových živíc), môžeme celý povrch napenetrovať transparentnou živicovou bázou a zasypať kremičitým pieskom, prípadne pre jednoduchšiu aplikáciu môžeme použiť penetráciu, ktorá je už čiastočne plnená kremičitou múčkou, čím sa uzavrú póry v podklade, čo je pred aplikáciou podlahového systému z reakčných živíc viac ako dôležité.

Takto pripravený podklad je zárukou bezproblémovej realizácie liatej podlahy pomocou epoxidových samonivelizačných stierok.

Tak ako pri všetkých 2-komponentných materiálov, aj pri príprave epoxidovej stierky je dôležité správne miešanie. Najskôr musíme premiešať komponent A pomocou elektrického miešadla pri max. 300 ot./min. (Vysoké otáčky miešadla môžu viesť k nadmernému napeneniu hmoty a tvorbe vzduchových bublín v povlaku!), potom pridáme v patričnom váhovom pomere komponent B a dôkladne zmiešame až kým nevznikne homogénna zmes. Čas miešania je približne 2-3 min. Pre zaistenie rovnomerného vytuhnutia a zabráneniu vzniku lepivých miest (chyba v miešaní), je potrebné zamiešaný materiál preliať do čistej nádoby a opäť dôkladne premiešať. Pri miešaní čiastkových množstiev musíme použiť váhu.

Po zmiešaní komponentov reakčnej živice je potrebné materiál čo najrýchlejšie spracovať a pri aplikácii na veľké plochy musíme dávať pozor na to, aby pri nadpájaní pracovných pásov nedochádzalo k viditeľným nadpojeniam. Nadpájame vždy čerstvý materiál s čerstvým! Čo sa týka samotnej realizácie treba pamätať tiež na to, žepri spracovaní materiálov mimo ideálneho rozsahu teplôt +15 °C až + 25 °C a relatívnej vzdušnej vlhkosti 40% až 60% sa môžu výrazne zmeniť vlastnosti materiálu. Zvýšená vzdušná vlhkosť a nižšie teploty spomaľujú tuhnutie a tvrdnutie materiálov, znížená vlhkosť a vyššie teploty tieto procesy urýchľujú.

Vzhľadom na rôznorodosť materiálovej skladby liatych podláh je vhodné poradiť sa s odborníkmi zo spoločnosti MUREXIN, ktorí odporučia a navrhnú jednotlivé materiály tak, aby boli nielen estetickým stvárnením vášho priestoru, ale aby bola zaručená ich chemická a mechanická odolnosť a dlhá životnosť.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie