Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Všetko, čo potrebujete vedieť o výške kuchynskej linky

Pokiaľ pri státí a varení pri kuchynskej linke cítite napätie vo svaloch chrbta, ramenách a krku znamená to, že výška linky nie je pre vás správna.

Pobyt v kuchyni bude pre vás časom veľmi únavný a dokonca škodlivý pre vaše zdravie.

Tento článok vám vysvetlí, čo a ako treba spraviť pri výbere pracovnej dosky v kuchyni a ako kombinovať parametre so zvyškom kuchynského nábytku tak, aby bolo varenie príjemné a pohodlné.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Homes ⚫️ Mansions ⚫️ Houses (@housesaddictive),

Ako zvoliť výšku pracovnej plochy

Možno ste si všimli, ako nepohodlná bola výška nábytku inštalovaného v kuchyniach pred 10-15 rokmi. Vo väčšine prípadov sa jedná o kuchyne skladajúce sa zo spodného radu skriniek s výškou väčšou ako 85 cm a vrchných skriniek, ktoré sú často nainštalované buď príliš nízko alebo vysoko, čo pridáva nepríjemnostiam v kuchyni.

Základné kritériá

Aby ste predchádzali nepríjemnostiam pri varení, musíte starostlivo vypočítať rozmery kuchynskej linky. Nie je to vôbec ťažké, pretože jediným hlavným kritériom je výška toho, kto najčastejšie kuchyňu používa.

V súlade so súčasnou priemernou výškou mužov a žien na Slovensku, by mala byť výška kuchynskej linky aspoň 85 cm a priemerne 85 až 92 cm.

Aby bola pracovná plocha pohodlná pre človeka s výškou 160 cm, jej výška by mala byť medzi 85 a 87 cm a ak je výška človeka 170 cm alebo viac, mala by byť výška linky 88-90 cm.

Posledná kategória je určená pre ľudí nad 180 cm, s výškou linky od 90 do 92 cm.

Pokiaľ ide o rozmer pracovnej plochy, treba poznamenať, že jeho hĺbka, vzdialenosť od steny k okraju tiež musí spĺňať určité zákonitosti, aby bola čo najkomfortnejšia.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa TK Architekci (@tkarchitekci),

Tu je niekoľko podrobností:

Hĺbka dosky závisí predovšetkým od veľkosti miestnosti, napríklad v priestrannej kuchyni, je štandardná hĺbka 50-60 cm. Linka s takou hĺbkou je ideálna pre vaľkanie cesta a umiestnenie malých spotrebičov.

Ak je kuchyňa malá alebo úzka, doska by nemala presiahnuť hĺbku 40-50 cm, aby ste mali väčší priestor na pohyb.

Nad pracovnou plochou sú zvyčajne závesné skrinky pre ukladanie riadu, korenia, čaju a ďalších potrebných vecí ktoré musia byť v zóne ľahkého dosahu.

Treba poznamenať, že vzdialenosť medzi týmito skrinkami a pracovnou plochou je tiež dôležitá. Vzdialenosť medzi nimi nemôže byť menšia ako 40 cm a za optimálnu sa považuje 50-60 cm.

Aby bola vaša kuchyňa ešte pohodlnejšia, mali by ste vedieť, že hĺbka horných skriniek by nemala byť viac ako polovica hĺbky pracovnej plochy.

Napríklad, ak má pracovná plocha hĺbku 60 cm, závesné skrinky by mali mať hĺbku od 30 do 35 cm.

A čo vaša aktuálna kuchyňa? Sú rozmery skriniek správne, alebo rozmýšľate nad zmenou? Napíšte nám do komentára pod článok. Budeme sa tešiť na vaše nápady, otázky a rady.

DoDo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie