Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Aby vás neprekvapila zima

Plyn

Kúrenie plynom je vcelku komfortné a pri využití moderných kondenzačných kotlov aj relatívne lacným riešením. Kondenzačné technológie sú ideálnou, ekonomicky prístupnou formou. Vzhľadom k vyššej účinnosti spaľovania je to veľmi úsporný spôsob. Kvalitné kotle dokážu v porovnaní so staršími plynovými kotlami ušetriť aj 20 % nákladov na teplo. Životnosť je neporovnateľne dlhšia. Výhodou týchto kotlov je aj vhodnosť vzhľadom na nariadenie Európskej únie o emisiách, pričom práve tieto záväzky čoskoro z trhu vytlačia kotle klasické.

Tepelné čerpadlo

Toto zariadenie, ktoré využíva energiu zo vzduchu, zeme, či vody patrí k najúspornejším formám vykurovania. Ich cena je relatívne stabilná a je napájané na elektrinu. Vstupná investícia je síce vyššia, ale keďže ide o mimoriadne úspornú a komfortnú prevádzku, náklady sa vrátia približne po piatom roku využívania. Životnosť je vysoká, o čom svedčí aj záruka na tieto zariadenia, ktorá je až 10 rokov.

Tuhé palivo

Tento, stále najlacnejší variant vykurovania, sa teší obľube najmä v rodinných domoch na dedine a vo vidieckych oblastiach. Problém bývajú emisie, ktoré pri horení uhlia či dreva vznikajú. V súčasnosti je preto možné kúpiť kotle len tretej a vyššej triedy, ktoré situáciu zlepšujú. Od roku 2022 už nebude možno kotly nižších emisných tried využívať. Nevýhodou je nutnosť ručného prikladania. Vhodným riešením je vsadenie systému akumulačnej nádoby, ktorá zaistí komfort dodávky tepla. Vďaka vhodnejšiemu spaľovaciemu cyklu je tak možná úspora až 20 %.

Elektrina

Vykurovanie elektrinou je najdrahšie. Aj napriek tomu je vhodným riešením v energeticky úsporných domoch, ktoré majú nízku tepelnú stratu a dobre utesnený obal budovy. Elektrokotol je možné dobre regulovať a nie je potrebné napájať ho na komín. Elektrokotol sa používa aj ako doplnok k tepelnému čerpadlu pre prípad napríklad mrazivých dní, kedy tepelnému čerpadlu (vzduch/voda) klesá výkon.

Či už sa rozhodnete pre plyn, elektrinu, tuhé palivo alebo tepelné čerpadlo, vedzte, že ceny jednotlivých palív sa menia. Aj keď sa za posledné roky relatívne ustálili, je možné, že sa na nasledujúce obdobie výrazne zmenia. Preto myslite dlhodobo a vyberte zodpovedne. Aj vo vzťahu k životnému prostrediu, v ktorom žijete. A čím kúrite vy? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti v komentároch.

MiMo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie