Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Eko je cool? V stavbe domov určite áno

,,Earthships“ budovy z recyklovaného materiálu
,,Earthships“ budovy sú sebestačné stavby, primárne určené pre trvalo udržateľné bývanie. Tieto budovy využívajú prírodné zdroje na to, aby obyvateľom sami zabezpečili tepelnú pohodu, pitnú vodu, elektrinu, jedlo a vysporiadanie sa s bio odpadom, pričom nemusia byť napojené na inžinierske siete. Podľa konvenčných merítok by sme mohli tieto budovy zaradiť do kategórie pasívnych domov. Tento koncept udržateľného domu navrhol Michael Reynolds v polovici 20. storočia, ktorý je aj majiteľom spoločnosti Earthship Biotecture v Taos v Novom Mexiku.

,,Rammed Earth“ budovy vyrobené z pôdy
Tento typ stavby je zhotovený z pevne zabalenej pôdy. Zmes pôdy sa s trochou vody lisuje do preglejkových foriem na vytvorenie stien a akonáhle sa časť steny vysuší alebo vytvrdí, formy sa odstránia. Výsledkom je umelá sedimentárna hornina, ktorá vytvára jedinečný, ale sofistikovaný dom. Týmto spôsobom boli postavené aj stavby ako sú napríklad Veľký čínsky múr, alebo palác Alhambra v Španielsku. Tieto ekologické domy majú veľmi nízke nároky na údržbu, sú pevné, priedušné, dobre izolujú a zároveň sú aj odolné voči požiarom.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Arcoweb (@arcoweb),

,,Prefab“ stavby
Tieto “prefabrikované” domy sú postavené v továrni a následne sú prepravené na váš pozemok. Vyrábajú sa v častiach (panely alebo moduly), ktoré sú dodávané a namontované na mieste. Takto montované domy sú moderným a najmä energeticky efektívnym riešením. Navyše má tento druh stavby niekoľko výhod. Jednou z nich je tá, že sa dom vyrába v takmer dokonalých podmienkach. Moderné výrobné podmienky umožňujú dosiahnuť presnosť konštrukcie a zachovanie kvality materiálov, pretože detaily sú zmontované v suchých podmienkach. Okrem toho, budovanie prvkov v moderných výrobných podmienkach umožňuje vykonávať kontrolu kvality v rôznych fázach montáže a zabezpečiť vysokú kvalitu budúcej budovy.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Container Arquitetura (@containerarquitetura),

,,Straw Bale“ budovy zo slamy
Konštrukcia zo slamených balíkov je stavebná metóda, ktorá používa balíky slamy ako konštrukčné prvky, izolácie budov alebo oboje. Výskum ukázal, že konštrukcia zo slamených balíkov je udržateľná metóda budovania z hľadiska materiálov aj energie potrebnej na vykurovanie a chladenie.

Výhody konštrukcie zo slamených balíkov oproti konvenčným stavebným systémom zahŕňajú obnoviteľnú povahu slamy, nízke náklady, ľahkú dostupnosť, prirodzene protipožiarnu a vysokú izolačnú hodnotu. Medzi najväčšie nevýhody patria náchylnosť k hnilobe, ťažkosti pri získavaní poistného krytia a vysoké nároky na priestor pre samotnú slamu.

https://www.flickr.com/photos/redmoonsanctuary/7007898029

S takýmito stavbami sa nestretávame až tak často, ale určite stoja za zmienku. Ekologické domy sú stále určite trendom a najmä sú zhovievavé k prírode a životnému prostrediu. Ekodomy nie sú štýlom pre každého, no určite stoja za zmienku. Do ktorého by ste sa nasťahovali vy?

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie