Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Pravda o solárnych paneloch

Solárne panely využívajú slnečnú energiu od slnka na výrobu elektrickej energie prostredníctvom fotovoltaického účinku. Slnečné žiarenie, alebo inak povedané aj fotóny, ktoré dopadajú na solárny panel sa menia na tepelnú energiu a tú možno ďalej využívať. Tento spôsob získavania energie zaraďujeme medzi alternatívne zdroje energie.

Využitie solárnych panelov:

  • ohrev úžitkovej vody
  • vykurovanie budov
  • ohrev vody v bazéne

Kedy sa solárne panely skutočne oplatia?

Uvažujete nad tým, že si na strechu svojho domu nainštalujete solárne panely, no nie ste si istí, či sa vám to oplatí? Pri takomto rozhodnutí je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Medzi tieto faktory môžeme radiť dobu celkového svitu na našom území, počiatočné náklady, prevádzkové náklady, životnosť kolektorov a samozrejme aj výšku úspor nákladov za energiu.

Doba celkového svitu bez oblačnosti sa na Slovensku pohybuje v rozpätí 1 200 až 2 000 hodín ročne, pričom najintenzívnejšie žiarenie je u nás v lete, konkrétne v mesiaci júl a najslabšie v zime, počas decembra a januára. Málokto však vie, že solárne panely dokážu vyrábať energiu aj keď je zamračená obloha. V takomto prípade ide o tzv. difúzne žiarenie.

Obstarávacie náklady vás celkovo môžu vyjsť na niekoľko tisíc eur, pričom konečná cena môže závisieť od viacerých faktorov ako sú napríklad počet solárnych panelov, ich umiestnenie, výkon a podobne. Pokiaľ však uvažujete nad inštaláciou celého solárneho systému, tak je potrebné si pripraviť aspoň 2500 až 5000 eur.

Zelená domácnostiam II – dotácie na solárne panely /slnečný kolektor
V rámci pokračovania národného projektu bude do roku 2023 podporených 21 000 inštalácií. Program dotácií Zelená domácnostiam II začína od roku 2019.
Viac informácií o možnosti dostať podporu priemerne 1 600 eur na inštaláciu solárnych či fotovoltaických panelov nájdete na stránke https://zelenadomacnostiam.sk/sk/

Prevádzkové náklady sú minimálne a tak sa nad nimi nemusíte zbytočne trápiť. Solárne panely spotrebovávajú energiu len na pohon obehového čerpadla, čo vás vyjde na pár eur za rok. Raz za 7 – 10 rokov je potrebné vykonať výmenu teplonosnej kvapaliny, čo vás môže vyjsť na približne 100 eur.

Životnosť solárneho systému sa môže opäť líšiť v závislosti od viacerých faktorov, pričom najväčšiu rolu zohráva materiál, z ktorého sú panely vyrobené. V dnešnej dobe však môžete rátať so životnosťou 25 – 30 rokov.

Zhrnutie

Výhody
+ Nižšie prevádzkové náklady
+ Jednoduché na obsluhu
+ Možnosť získať dotáciu od štátu
+ Dlhá životnosť

Nevýhody
Vysoké počiatočné náklady
Nestabilný zdroj energie
Solárne panely zaberajú priestor
Výroba solárnych panelov znečisťuje životné prostredie

Ako sa vám pozdávajú solárne panely? Máte s nimi skúsenosti alebo ste rozmýšlali nad ich inštaláciou no stále máte otázky? Napíšte nám do komentára.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie