Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Ekologické drevo vs. nezničiteľná tehla

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mansions?| Homes?| Listings? (@houseaddictive),

Murovaný dom

Medzi najpoužívanejší materiál nielen na Slovensku už dlhé roky patrí tehla a i dnes sú murované domy stále veľmi obľúbené. Je tomu najmä vďaka celému radu výhod, ktorý tento typ stavby ponúka. Medzi tie najväčšie patrí určite dostupnosť stavebných materiálov ako sú napríklad štrk, hlina, piesok a pod. Stavebný materiál nie je problém zohnať a aj vďaka tomu je cena približne rovnaká, v niektorých prípadoch aj nižšia ako u drevostavieb.

Medzi ďalšie výhody murovaných domov môžeme radiť dobrú odolnosť voči hluku vo vnútri i mimo domu, väčšiu variabilitu pri dispozičnom riešení stavby, ale napríklad aj dobrú odolnosť voči plesniam, hmyzu či hlodavcom.

Tehla má taktiež výbornú akumulačnú schopnosť vyrovnať vnútornú klímu ako v lete, tak i v zime, no tento proces trvá dlhšie. Nevýhodou murovaného domu je jeho vyššia energetická náročnosť a väčšie zaťaženie životného prostredia. Tiež sa častokrát tehelné stavby nezaobídu bez dodatočného zateplenia.

Drevostavba

Drevostavby a montované domy sa stávajú stále viac a viac populárne a to najmä vďaka rýchlosti ich výstavby. Takýto typ stavby môžete totiž postaviť prakticky v každom ročnom období a nasťahovať sa tak už niekoľko týždňov od začatia výstavby. Drevostavby majú aj ďalšiu veľmi veľkú výhodu a tá spočíva v tom, že sú ekologické, šetrné a zároveň poskytujú oveľa vyšší stupeň tepelnej izolácie ako murované domy.

https://pxhere.com/en/photo/769461

Drevostavby takto dosahujú výborné tepelné vlastnosti, akými sú napríklad priaznivá emisivita povrchu dreva či nízka tepelná vodivosť. Vďaka nim majú drevostavby nízku spotrebu tepla na vykurovanie a teplota vo vnútri domu sa dá zároveň lepšie regulovať.

Medzi najväčšie nevýhody drevostavieb patrí menšia odolnosť voči požiarom a drevoškodcom, nižšia životnosť a horšie izolačné vlastnosti.

Zhrnutie

Murovaný dom
+ Akumulačná schopnosť
+ Dostupnosť stavebného materiálu
+ Odolnosť voči hluku
+ Variabilita pri dispozičnom riešení
Väčšie zaťaženie životného prostredia
Vyššia energetická náročnosť

 
Drevostavba
+ Kratší čas výstavby
+ Možnosť stavať počas akéhokoľvek ročného obdobia
+ Výborné tepelné vlastnosti
+ Ekologicky nenáročné
Nižšia životnosť
Horšie izolačné vlastnosti

V tomto článku sme vám priblížili dva typy stavieb. Murovaný dom i drevostavba majú svoje výhody i nevýhody, no ich posúdenie a následný výber necháme už na vás. Budeme sa tešiť na vaše nápady, otázky a rady.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie