Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

9 druhov rastlín, ktoré budú šťastné aj v tmavom byte

Aglaonéma

Elegantná rastlina pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie. Je trošku nerozhodná, ako každá žena a nevyhovuje jej ani priame slnko a ani úplný tieň. Najlepšie teda bude, ak ju umiestnite presne do stredu.

Zamioculcas 

S prezývkou ZZ prichádza z okolia Zanzibaru. Je veľmi odolný a dokáže sa prispôsobiť slnečným aj tienistým podmienkam. Vydrží aj dlhšie sucho a preto je vhodný pre tých, ktorí občas zabudnú na polievanie, alebo radi cestujú.

Papraď

Pochádza z tropickej oblasti Južnej Ameriky a obľubuje polotieň. Nedávajte ju však na priame slnko, do prievanu, či na miesto, kde sa striedajú teploty. Má rada vlhký vzduch a aj preto bude rada tráviť čas v kúpeľni. No nemusíte sa báť, vždy po sebe zanechá čistý vzduch, vďaka výbornej schopnosti pohlcovať toxíny.

Lopatkovec

Už podľa názvu, je jasný tvar jeho lopatových listov. Tie budú krásne, ak ich nevystavíte priamemu slnku a radšej mu nájdete miesto v polotieni. Rovnako ako papraď, má výnimočnú schopnosť čistiť vzduch.

Filodendron

Fešák z Panamy, ktorý vám doma vyčaruje atmosféru džungle. Má rad vlhký vzduch a po celý rok obľubuje izbovú teplotu.

Svokrin jazyk / Sanseveria

Aj napriek svojmu názvu, je to celkom flegmatická rastlinka, ktorej vyhovujú akékoľvek podmienky. Pestovatelia však vravia, že ju netreba preliať. Veď kto by chcel mať doma nespokojnú svokru? 

svokrin jazyk
Photo by Nikita Kachanovsky from unsplash.com

Riasogule / Aegagropila 

Tieto rastlinky pripomínajúce mimozemské organizmy, pochádzajú z dna japonských, islandských a škótskych riek a jazier. Tvar huňatej gule majú vďaka tomu, že sa gúľajú po dne. Pestujú sa pod vodou, ktorú im stačí meniť raz za dva týždne. Sú nenáročné na svetlo. 

podvodná rastlina
Photo by DAVID R. from flickr.com

Zelenec chocholatý 

Je nezmar v ríši rastlín a vraví sa, že je takmer nemožné zničiť ho. Skúste a uvidíte. Vyhovujú mu takmer akékoľvek podmienky a preto sa mu bude dariť aj pri tlmenejšom svetle či v tieni. 

zelenec chocholavý
MOKKIE [CC BY-SA 3.0 (HTTPS://CREATIVECOMMONS.ORG/LICENSES/BY-SA/3.0)]

Ficus

Ficus je jedna z najpestovanejších rastlín. Môžete ho pestovať pri rozptýlenom svetle, ale znesie aj tieň, pokiaľ ho budete menej zalievať. Má však rád teplejšie prostredie a neznáša prievan či chlad. Ideálna teplota v zime je nad 15 stupňov a v lete okolo 24 stupňov. 

ficus
Photo by Mike Marquez from unsplash.com

Ktorú z rastlín by ste si vybrali? Pestujete doma rastliny? Ktorým sa u vás darí najviac? Píšte nám do komentára a zdieľajte článok na sociálnych sieťach.

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie