Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Bohatí vďaka dažďu

Provizórne 

Najjednoduchší spôsob zberu vody nie je vôbec finančne a ani technicky náročný. Veľkú nádobu, ideálne takú, ktorú viete napojiť na hadicu, umiestnite pod odkvap. Medzi odkvap a nádobu vložíte sito alebo látku, ktorá zachytí nečistoty. Pár krát poprší a vy ňou budete môcť polievať záhradu, alebo ju využiť na práce vonku. 

Profi systémy

Takéto systémy sú finančne náročnejšie, no nemusíte sa obávať. Časom si na seba zarobia a ušetria vám mnoho spláchnutých eur. S ich navrhnutím presne pre váš domov vám poriadia odborníci. Systémy sa napájajú na odkvap rovnako ako je to v provizórnejšej verzii. Lenže s podstatnou zmenou. Veľká nádoba na uskladnenie zozbieranej vody je zakopaná pod zemou, aby nedošlo k jej znehodnocovaniu na slnku a vplyvom meniacej sa teploty. Voda je potom viackrát filtrovaná a ďalej odčerpávaná smerom do domu na toaletu, do práčky či vodovodného kohútika, ktorý nie je určený na pitnú vodu. Smerom na záhradu je napojená na systémy hadíc. Vodu je vhodné využívať na polievanie záhrady, umývanie auta alebo na napustenie bazénov, jazierok, či fontán

Nemusíte sa báť, že by Vaša záhrada vyzerala ako sieť potrubí, nakoľko budú všetky starostlivo ukryté pod zemou a v stenách domu. 

Dažďová voda
Photo by Geetanjal Khanna from unsplash.com

Dažďová voda v paneláku? 

Nie, nie je to hudba budúcnosti. Skutočne existujú bytovky, ktoré majú vytvorený systém pre zber a využitie dažďovej vody, a to rovno v mestách. Na Slovensku je to stále rarita, nakoľko sme krajina bohatá na zásoby vody. No v iných štátoch sa podobné systémy stávajú bežnou súčasťou stavieb. 

Čo si myslíte o zbere vody? Skúsili by ste to u vás doma? Píšte nám do komentára pod článok a zdieľajte dobré nápady s priateľmi na Facebooku. 

Baška 

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie