Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

6 overených tipov, ako sa vyspať do ružova

Farba stien

Pri maľovaní spálne sa vyhnite plechovkám s krikľavou farbou ako je červená, oranžová a žltá a radšej siahnite po jemných a ukľudňujúcich odtieňoch

Okná

Zatemnite miestnosť, v ktorej spíte. Investujte do žalúzii a závesov, cez ktoré neprenikne žiadne svetlo. Pri spánku vnímame svetlo aj cez zatvorené oči a to má za následok prerušenie tvorby hormónu spánku – melatonínu.

Osvetlenie

Kúpu vhodnej žiarovky do interiérových svietidiel nenechávajte na náhodu. Nehľadáme denné svetlo, ale také, ktoré nám pripomína západ slnka – čiže tlmené a v žltých tónoch. Pri čítaní popisu na obale žiarovky, venujte pozornosť najmä týmto dvom údajom:

  • celkový svetelný tok nám napovedá, aké jasné bude samotné svetlo a udáva sa v jednotkách lm – lumen. Do spálne by ste mali vyberať žiarovky, ktoré majú menej ako 200 lm.
  • teplota chromatickosti alebo zjednodušene farba svetla, ktorá sa udáva v Kelvinoch. Vhodná žiarovka do spálne je tá, ktorá má hodnotu menšiu ako 5 000 K.
žiarovka nápad
Photo by Karla Vidal from Unsplash

Teplota

Telo počas spánku znižuje svoju teplotu a preto je dobré ak spíme v chladnejšom a nemennom prostredí, najideálnejšie s teplotou 15 – 20 °C.

Posteľné prádlo 

Nakoľko sa u nás striedajú štyri ročné obdobia, je vhodné sezónne meniť posteľné prádlo. V lete vyhľadávajte priedušné, ľahké a savé materiály, zatiaľ čo v zime je lepšie siahnuť po teplých a ťažších textíliách. 

muž a žena v posteli
Photo by Toa Heftiba from Unsplash

Perina

Pamätáte si ten skvelý pocit, keď ste sa zakryli ťažkou pápernatou duchnou starej mamy? Je vedecky dokázané, že máme kvalitnejší spánok, keď má naša perina väčšiu váhu. Cítime sa vďaka nej bezpečne a nepociťujeme úzkosť z možnej hrozby. 

Napíšte nám do komentára svoje tipy pre kvalitný spánok a zdieľate článok s priateľmi a rodinou. 

Baška 

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie