Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Zistili sme za vás. Vieme, ktoré okná sú najlepšie!

Plastové okná 

Plastové okná sú v dnešnej dobe najobľúbenejšou možnosťou pri výbere okien, a to najmä vďaka svojej cene. Ide totiž o najlacnejšiu variantu v porovnaní s drevenými oknami. Nízka cena okien však nie je na úkor kvality. Plastové okná majú aj iné prednosti, vďaka čomu sú také obľúbené. Ide predovšetkým o ich jednoduchú údržbu a dlhú životnosť. Okná stačí umyť vlhkou handrou párkrát za rok a inak sa o ne nemusíte príliš starať. Pri takejto jednoduchej údržbe vám môžu poslúžiť aj niekoľko desiatkov rokov. Pokiaľ sa teda rozhodujete najmä na základe ceny, tak plastové okná budú pre vás to pravé. 

Drevené okná

Drevo je tradičný a ekologický materiál, ktorý má v stavebníctve svoje miesto. V porovnaní s plastovými oknami, majú takisto veľmi dlhú životnosť. Niektoré drevené rámy vydržia aj 100 rokov. Okrem toho drevo vyzerá prirodzene a v dome vytvára atmosféru, ktorú nenahradí žiadny iný materiál. Cena drevených okien je však o niečo vyššia ako u plastových okien a vyžadujú si aj náročnejšiu údržbu. Tá spočíva najmä v ochranných náteroch raz za niekoľko rokov. V opačnom prípade hrozí znehodnotenie materiálu, strata svojich vlastností a tiež je možné zvýšené nebezpečenstvo plesní. 

exteriérové okno a dvere
Photo by Norbert Levajsics on Unsplash

Hliníkové okná

Pokiaľ sa neviete rozhodnúť medzi plastovými a drevenými oknami, tak alternatívou môžu byť hliníkové alebo drevohliníkové okná. Drevohliníkové okná sú vlastne drevené okná, no z vonkajšej strany sú potiahnuté hliníkom. Hliníkové okná majú takmer všetky výhody ako plastových, tak i drevených okien. Sú to veľmi kvalitné okná, majú dlhú životnosť, sú bezúdržbové a navyše majú moderný dizajn. Jedinou nevýhodou je akurát to, že so všetkých typov okien sú najdrahšie. 

Zhrnutie

Neexistuje správna odpoveď na otázku, ktoré okná sú najvhodnejšie. My sme vám priblížili výhody a nevýhody jednotlivých typov okien, no konečné rozhodnutie je len na vás. Každý má svoj osobitný štýl a každému vyhovuje niečo iné. 

Pokiaľ sa vám tento článok páčil, nezabudnite nám dať lajk a do komentára nám napíšte, aký typ okien vlastníte a aké máte s ním skúsenosti. 

Martin  

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x
    Richard
    14/03/2023
    13:21

    Myslím, že kadému sa páči a vyhovuje iné. A zase záleží aj čo si môže dovoliť. Nás financie nepustili keď sme kupovali okná takže plastové okná boii jasná voľba. Najprv sme sa síce u Inconu rozhodovali či chceme ten dekor dreva alebo nie ale aj tam to bolo o niečo drahšie, no nakonie sme si dali poradiť a zvolili sme lepšie zasklenie na bielych oknách, čo si myslím že bolo rozumnejšie. A som aj rád. Z dekorom by sme zbytočne na byte vynikali takto má každý biele a vyzerá to lepšie.

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie