Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Kvalitný kompost za 18 dní? Ukážeme vám ako na to!

Teplé kompostovanie

Metóda teplého kompostovania je výhodná z mnohých dôvodov. Vysoká teplota, ktorá vznikne správnym postupom je jej základom, dokáže zničiť zárodky plesní a patogénov. Berkeleyho metóda využíva benefity, ktoré v sebe teplé kompostovanie skrýva. Navyše prináša i výhodných 18 dní, počas ktorých bude kompost pripravený na použitie.

Obsah kompostu

Všetok materiál, musí byť nasekaný alebo rozbitý na malé kúsky.
Čokoľvek, čo bolo kedysi živé, môže byť týmto spôsobom kompostované. Po dokončení procesu nie je žiadna stopa po pôvodných zložkách! Pamätajte si, že čím väčšia je rozmanitosť zložiek, tým lepší je kompost, pretože v konečnom produkte bude väčší obsah živín


Dôležitý je správny pomer uhlíku a dusíku.

  • Materiály s vysokým obsahom uhlíka sú zvyčajne suché, „hnedé“ materiály, ako sú piliny, lepenka, sušené listy, slama, konáre a iné drevité alebo vláknité materiály, ktoré sa veľmi pomaly hnijú.

     

  • Materiály s vysokým obsahom dusíka sú typicky vlhké, „zelené“ materiály, ako napríklad odrezky trávnika / trávy, kúsky ovocia a zeleniny, maštaľný hnoj a zelené listové materiály, ktoré veľmi rýchlo hnijú. 
Kompostovanie
Obrázok od Joke vander Leij z Pixabay

Postup:

  1. Prvý krok začína pri výbere vhodného materiálu. Berkeleyho metóda je závislá na správnom pomere uhlíku a dusíku, ktorý je stanovený na pomer 30:1. Rozhodovanie, čo je bohaté na uhlík a čo na dusík vám zjednoduší farba – hnedý materiál je bohatý na uhlík, zelený na dusík. 
  2. Vyberte si vhodné miesto, ktoré oplotíte pletivom a navlhčíte dostatočným množstvom vody. Na toto miesto začnete postupne vrstviť kompost – jedna tenká hnedá vrstva, jedna tenká zelená vrstva. Každú vrstvu je potrebné dostatočne navlhčiť. Ak máte celú kompostovú hromadu hotovú, zakryte ju tkaninou, ktorá zabráni dažďu, aby prenikol do kompostu. Ideálna výška takejto kopy by mala mať okolo 1,5 metra.
  3. Prvé 4 dni – žiadne otáčanie. Na štvrtý deň od vytvorenia kompostu celú hromadu prevrátite – vrstva, ktorá bola prvá, bude posledná. Ak je potrebné, opäť navlhčíte každú vrstvu. Tento proces budete opakovať každý druhý deň. 
  4. 5. deň – uistite sa, že vlhkosť zostáva konštantná. Dajte si rukavice a stlačte hŕstku kompostu. Mala by sa uvoľniť len jedna kvapka vody.
    Hromada kompostu by mala dosiahnuť svoju maximálnu teplotu v dňoch 7 – 9. Najlepšie je použiť teplomer kompostu alebo teplomer na tortu. Potrebujete optimálnu teplotu 55 – 65 stupňov Celzia.
  5. Približne na 18. deň je kompost hotový a môže sa začať používať. Zistíte to tak, že sa dážďovky presunú do kompostu, pretože je ochladený a plný živín!

Medzi výhody Berkeleyho metódy nezameniteľne patrí čas, výživný kompost a tiež fakt, že ničí zárodky patogénov. Na druhej strane má však i nevýhody, ktoré predovšetkým predstavuje námaha, ktorú do jeho prípravy musíte vložiť. Vyskúšajte túto skvelú metódu a dajte nám vedieť ako fungovala u vás.  

DoDo 

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie