Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Nechtík lekársky – žlté zdravie do každej domácnosti

Pestovanie 

Calendula nie je vôbec náročná na starostlivosť. Môžete ju zasiať do záhonu, alebo do črepníka na balkón, na miesto, kde bude mať dostatok slnečných lúčov. Pôda by mala byť dobre priepustná a plná živín. Rastlina má rada vlahu, no vyhýbajte sa premočenej pôde.

Zber

Kvety kvitnú počas leta alebo začiatkom jesene. Zbierajte ich počas slnečného dňa, pretože vtedy má rastlina najväčšiu silu. Kvety potom rovnomerne poukladajte na sieťku a sušte na mieste, kde je tieň a prievan. Sušenie na slnku nie je vhodné, pretože by rastlina prišla o veľa prospešných látok.

Účinky

Staré mamy ho s radosťou používali, a to aj napriek tomu, že nemali prehľad čo obsahuje. Dnes však máme prístup k detailným rozborom, ktoré potvrdzujú obsah vzácnych látok, ako sú flavonoidy, éterické oleje, vitamíny A, D, E a C, antioxidanty, vápnik, horčík, saponíny a iné. Vďaka nim priaznivo vplýva na podporu imunitného systému, ako prírodne antibiotikum, upravuje trávenie, lieči zápaly v tele, zbavuje telo škodlivín a pozitívne vplýva na srdce a cievy. Utišuje tiež bolesti kostí a kĺbov. Vo forme mastí a obkladov pomáha liečiť kožné ochorenia.

Čaj 

Jednu čajovú lyžičku sušených okvetných lístkov, zalejte 250ml prevretej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Takto pripravený odvar môžete piť alebo prikladať vo forme obkladov na pokožku s poranením. Pite maximálne 3 krát do dňa.

Olej 

Nechtíkový olej pripravíte tak, že do pohára naukladáte posekané čerstvé kvety a zalejete ich olejom. Môžete použiť akýkoľvek olej, od slnečnicového, olivového až po vzácnejšie ako napríklad arganový. Kvety potom nechajte lúhovať 2 týždne na slnku a každý deň pretrepte. Olej sceďte a uchovávajte v tieni.

nechtík lekársky olej
Photo by Marina Pershina from Pixabay
Tinktúra

Sušené kvety zalejte kvalitnou pálenkou, alebo liehom tak, aby boli všetky prikryté. Nechajte odpočívať aspoň 2 týždne na teplom mieste a následne sceďte. Tinktúru používajte lokálne na rany, alebo pite spolu s čajom a vodou.

Masť

Pôvodne sa využívala bravčová masť, no kľudne ju môžete nahradiť rastlinnou alternatívou, ako je bambucké maslo. Na 500 g masti potrebujete najmenej 4 hrste nadrobno nakrájaných kvetov. Masť alebo maslo zohrejte na ohni a vložte do nej kvety. Zmes nechajte zovrieť a následne odstavte a prikryte. Nádobu uložte na teplé miesto a nechajte deň odpočívať. Masť ďalší deň znovu zohrejte, aby bola tekutá a sceďte cez gázu alebo jemné sitko.

Aký je váš názor na prírodnú medicínu? Máte skúsenosti s pestovaním a liečivými účinkami nechtíka lekárskeho? Píšte nám svoje skúsenosti do komentára a zdieľajte článok s okolím, aby bolo plné zdravia. 

Baška 

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie