Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Osvedčené rady, ako sa zbaviť pásavky zemiakovej

Zbierajte

Pripravte si teplú mydlovú vodu a vydajte sa na prechádzku pomedzi posadené zemiaky. Záhradníci a odborníci sa zhodujú, že úplne najúčinnejšou metódou je, keď pravidelne chrobáky a larvy z listov zemiakov zbierate. Následne ich vhoďte do pripravenej vody a vylejte ju ďaleko od zemiakov. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Claressa Wilcox (@wingedhat),

Presúvajte hriadky

Mandelinky sa počas zimy skrývajú hlboko v zemi, aby boli chránené pred chladom. Presunutím hriadok zaručíte okrem zbavenia sa pásavky zemiakovej aj blahodarné živiny z čerstvej pôdy pre budúcoročnú úrodu zemiakov. Nielen pre zemiaky je vhodné každý rok meniť miesto ich vysádzania. Ako? Jednoducho zasadíte papriky tam, kde boli paradajky, zemiaky tam, kde bol hrach a podobne. Na jar, keď sa mandelinky dostanú von, budú zmätené a vaše zemiaky tam nenájdu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rogers Family Garden (@rogersgardenco),

Vykopte zákopy

Táto metóda funguje najlepšie, ak je skombinovaná s tou predošlou. Okolo celej zemiakovej hriadky vykopte hlbšie zákopy a umiestnite do nich čiernu fóliu. Ak pôjdu pásavky na potulky za zemiakmi, skončia v priekope, z ktorej sa nebudú môcť vymotať. Vám ostane len pôžitok z krásne vypestovaných a chutných zemiakov.

pečené batáty
Photo by Valeria Boltneva from Pexels
Zaujímavosť na záver

Pásavky zemiakové sa z oblasti Ameriky dostali do Európy spoločne so zemiakmi. Po 2. svetovej vojne sa import do Európy zvýšil, čim sa enormne zvýšil aj počet samotných mandeliniek. Socialistické Česko-Slovensko, si premnoženie chrobákov vysvetľovalo po svojom. Územím sa začali šíriť konšpirácie o tom, že ide o imperialistický útok zo západu a že nám sem Američania umelo vypúšťajú pásavky zemiakové z lietadla. Vznikla tak oficiálna Vyhláška na hon proti škodcovi, ktorého nazvali „ americký chrobák“.

mandelinková vyhláška

Dobrých rád nikdy nie je dosť. Podeľte sa s nami o metódy, ktoré používate proti škodcom vy a napíšte do komentára, ako chránite vašu záhradu pred pásavkami a inými škodcami. 

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie