Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Drevená podlaha a podlahové kúrenie? Je to možné!

Podlahové vykurovanie má mnoho výhod. Je veľmi príjemné, komfortné a zároveň znižuje cirkuláciu vzduchu. Azda najväčšou výhodou je to, že je veľmi úsporné. Pomocou podlahového kúrenia môžete totiž ušetriť minimálne 30% tepla, než už kúrite čímkoľvek. Pri nízkoteplotných zdrojoch tepla môže byť táto úspora aj viac než 50 %, pričom vám podlahové kúrenie navyše poskytuje oveľa väčšiu tepelnú pohodu. 

Podlahové kúrenie a masívna drevená podlaha? 

Pri voľbe masívnej drevenej podlahy vyvstáva logický dotaz, či drevo cez seba pustí teplo z podlahového kúrenia. Samo o sebe je drevo dobrým tepelným izolantom, dokazujú to napríklad zruby a drevenice. V tomto článku sa môžete dočítať viac o krásnych drevostavbách. Nechajte sa inšpirovať drevenými stavbami z celého sveta.

V skutočnosti ale ide o ničím nepodložený omyl, drevo má totiž výbornú schopnosť teplo akumulovať, na čo je drevená podlaha teplá ešte dlho potom, čo kúrenie vypneme. Ak pripočítame fakt, že drevené podlahy vyzerajú skvele, originálne, príjemne sa po nich chodí a sú príjemné na dotyk, nie je prečo váhať. Drevené podlahy navyše nie sú napríklad oproti dlažbe pocitovo nikdy studené.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Heidi Hurst Team l RE/MAX NW (@heidi_hurst_team),

Aké drevo použiť? 

Drevo použité na drevenú podlahu musí byť upravené špeciálnymi technológiami, ktoré ho stabilizujú. Inak by mohlo dôjsť k jeho vysychaniu alebo rozťahovaniu vplyvom vlhkosti. Najvhodnejšou drevenou podlahou je dvojvrstvová drevená podlaha. Je to kvôli nízkej stavebnej výške a veľmi dobrej rozmerovej stabilite. 

Dôležitú úlohu hrá tiež druh dreva. Niektoré typy sú viac náchylné na výkyvy teplôt a vlhkosti, preto nie sú na podlahové vykurovanie odporúčané.

  • Najvhodnejšie typy dreva: iroko, teak, doussie, oliva, hevea, dub
  • Nevhodné typy dreva: bambus, jaseň, javor, jatoba
list na drevenej podlahe
Photo by zMattewz Leite from Pexels

Máte doma podlahové kúrenie? Ak áno, akú podlahu na ňom máte? Podeľte sa o tieto skúsenosti s nami v komentári. Článok zdieľajte aj medzi priateľmi a sledujte nás aj naďalej.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie