Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Aké netradičné materiály sú vhodné na izoláciu stavby?

Z hľadiska materiálu je možné rozdeliť tepelné izolácie na penové materiály, nerastné materiály a rastlinné materiály. Izolácia, pri ktorej sa využívajú penové materiály, sa nazýva striekaná penová izolácia. Môžu byť rôzne: penový polystyrén EPS, extrudovaný polystyrén XPS, polyuretánové peny (PUR peny), penové sklo, vákuová izolácia, viacvrstvová izolácia s reflexnými fóliami. Izoláciou z nerastných materiálov je minerálna vlna a medzi izolácie z rastlinných materiálov patrí konopná izolácia, celulózová izolácia a slama. Práve izolácie z rastlinných materiálov považujeme za netradičné izolačné materiály. Sú to najmä konope, celulóza, ale aj ovčia vlna. 

Ovčia vlna

Ovčia vlna je 100% prírodný materiál, ktorý má nulový vplyv na zdravie obyvateľov či životné prostredie. V posledných rokoch sa stáva veľmi kvalitnou alternatívou k tradičným izolačným materiálom. Jej najväčšie výhody sú veľmi dobré absorbovanie vlhkosti a skvelá prispôsobivosť vlnených vlákien

Celulóza

Celulóza je ďalší prírodný izolačný materiál, ktorý si v stavebníctve našiel svoje miesto vďaka skvelým vlastnostiam a nízkemu vplyvu na životné prostredie. Ide o nehorľavý materiál, ktorý má veľmi dobrú odolnosť voči plesniam a navyše dokáže udržiavať teplo v interiéri. Naopak, v lete nechladí steny tak, ako iné materiály. 

zateplenie strechy
Photo by Martin Pettitt on Flickr.com

Konope

Izolácie z konopných vlákien majú vynikajúce parametre v oblasti tepelnej izolácie, akustickej izolácie i požiarnej bezpečnosti. V týchto ohľadoch môžu bez problémov konkurovať tradičným a bežným izolačným materiálom. Okrem toho si však stále udržiavajú jedinečné prírodné vlastnosti, čo ich odlišuje od bežných izolačných materiálov. Najväčšou výhodou tohto materiálu je schopnosť konopných vlákien absorbovať a následne uvoľňovať vlhkosť. 

Ak sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať lajk. Do komentára nám môžete napísať, aký materiál ste na tepelnú izoláciu použili vy. Ostali ste pri klasických materiáloch alebo ste išli do niektorého z netradičných? 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie