Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Aký bude vývoj realitného trhu v roku 2020?

Vývoj cien

Hoci ceny realít nepretržito rastú už niekoľko rokov a ich následný pokles by sa dal očakávať, aktuálne štatistiky naznačujú, že obrat tak skoro nepríde. Kombinácia vysokého dopytu po bývaní a nízkych úrokových sadzieb na hypotéky, rast cien totiž značne podporuje. Najmä kvôli úrovni dopytu po nehnuteľnostiach, ktorá je nadpriemerne vysoká, sa pokles cien realít neočakáva, nanajvýš môže dôjsť k spomaleniu rastu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrew Nunn & Associates (@andrewnunnassociates),

Špeciálne opatrenia

Hoci sú úrokové sadzby hypoték veľmi nízke, objem v akom si Slováci požičiavajú nás rekordne zadlžuje. Národná banka Slovenska preto v júli 2019 obmedzila poskytovanie stopercentných hypoték. Keďže ale toto opatrenie platí už viac ako pol roka a žiadna veľká zmena sa doteraz neudiala, neočakáva sa ani v roku 2020.

Nakupovať či predávať?

Na otázku či sa v roku 2020 reality viac oplatí nakupovať alebo predávať neexistuje jednoznačná odpoveď. Prepočty do istej miery stoja za to, ale aj v prípade, že by sa rast ekonomiky spomalil, ceny pravdepodobne neklesnú. Pokiaľ zvažujete kúpu nehnuteľnosti, jednou z najdôležitejších vecí je správne nastavenie hypotéky, aby bola čo najvýhodnejšia. Najmä v dôsledku menovej politiky Európskej centrálnej banky, ako aj samotného Slovenska sú totiž aktuálne úrokové sadzby takmer na hodnotách historického minima. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ultramagic (@ultramagic),

Aké sú vaše očakávania pre vývoj realitného trhu v roku 2020? Dajte nám vedieť v komentároch.

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie