Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Čo je to chemická kotva a aké má využitie?

Čo je to chemická kotva a ako funguje? 

Chemická kotva sa zvykne tiež nazývať aj hmoždinka alebo chemická malta. Ide o spôsob ukotvenia skrutiek v rôznych materiáloch s vysokou pevnosťou. Princíp jej aplikácie je veľmi jednoduchý. Do materiálu sa navŕta diera, vyčistí sa od prachu a vyplní sa hmotou. Následne sa do hmoty vložia skrutky, ktoré sa vycentrujú a čaká sa na stuhnutie hmoty.

Chemické kotvy sa používanú najmä na veľmi namáhané spoje, ako sú napríklad zavesenia umývadla v kúpeľni, zavesenie televízora v stene a podobne. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kast Concrete Basins (@kastconcretebasins),

Do akých materiálov je možné aplikovať chemickú kotvu? 

Chemickú kotvu je možné aplikovať do rôznych materiálov, rozdiel bude akurát v aplikácii. Najjednoduchšia aplikácia chemickej kotvy je do tvrdého materiálu, kedy stačí hmotu jednoducho vytlačiť do otvoru a následne vložiť skrutku. Než samotná hmota stvrdne, vycentrujte skrutky tak, aby sedeli. 

chemická kotva televízor
Photo by southwarkhandyman on Instagram

Pokiaľ aplikujete chemickú kotvu do dutej tehly, tak je to o niečo zložitejšie, no dá sa to zvládnuť. Jediné, čo však musíte urobiť, je vložiť do vyvŕtaného otvoru špeciálne plastové či kovové sitko a doňho následne vytlačiť hmotu. Akonáhle vložíte do sitka skrutku, hmota sa roztečie okolo nej a skrutka zostane pevne zafixovaná. 

Chemickú kotvu je možné aplikovať aj do pórobetónu. V tomto prípade však treba klásť dôraz už na vyvŕtanie diery. Vŕtačkou je potrebné krúžiť tak, aby ste vytvorili kónický otvor, ktorý je širší vo vnútri steny. 

Pokiaľ používate chemické kotvy aj vy, dajte si pozor na rakovinotvorný styren, ktorý je možné používať len v exteriéri. Ak sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať lajk. Používate chemickú kotvu aj vy, alebo volíte iný spôsob ukotvenia? 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie