Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Zatepľujete? Zvoľte fasádu tak, aby bola funkčná a odolná

Čo vplýva na výber fasády?  

Konečná podoba fasády závisí od orientácie domu, množstva a umiestnenia okien, od materiálu strechy. Samozrejme, aj od celkového architektonického ladenia stavby. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Homes ❖ Exteriors ❖ Interiors (@luxclusivehouse),

Pri voľbe správneho typu fasády vychádzame predovšetkým z finančných možností, predpokladanej životnosti fasády, jej tepelných vlastností, odolnosti proti vlhkosti a spôsobu údržby. Vyberať sa dá z tradičných materiálov ako je drevo, murivo či sendvič alebo z kombinácií ocele, hliníka, plastov a skla. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Homes ❖ Exteriors ❖ Interiors (@luxclusivehouse),

Rozdelenie fasád

Z hľadiska architektonického výrazu sa fasády delia na celistvé (inteligentné transparentné a translucentné), ktoré sú finančne aj technicky náročnejšie a dajú sa využiť na typologicky rôzne druhy stavieb. 

Ďalej delíme fasády na štrukturované a neštrukturované: 

Štrukturované fasády – poznáme ako montované prvkové fasády alebo elementové fasády pre suchú montáž obvodového plášťa. Ich výhodou je vysoká kvalita, nízke náklady a tiež kratší čas realizácie na stavenisku

Neštrukturované fasády – poznáme ako plošné panelové a kazetové fasády. Používajú sa spravidla na výrobné haly a sklady. Podobne ako u štrukturovaných fasád, tak aj tieto sa vyznačujú nižšími nákladmi a kratším časom realizácie. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Homes ❖ Exteriors ❖ Interiors (@luxclusivehouse),

Akú farbu zvoliť?


Na zateplené fasády by sa veľmi tmavé farby a omietky nemali aplikovať. Pri sýtych odtieňoch sa slnečné žiarenie plne neodráža, fasáda sa zbytočne prehrieva. Veľké tepelné namáhanie sa môže prejaviť trhlinami na omietke a následnými poruchami. Pri bielej fasáde je na výber množstvo materiálov, výber sa však zužuje vtedy, ak sa rozhodnete pre obzvlášť intenzívne alebo tmavé odtiene. Najväčší výber farebných odtieňov poskytnú akrylátové farby.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Third Angle (@thirdangle.architects),

Čo sa týka farebných trendov na fasády, preferované sú prírodné materiály, štruktúry, a s tým súvisiaca farebnosť v prírodných tónoch. Teda všetky odtiene hnedej v kombinácii so zelenými, modrými, žltými alebo béžovými. Zemitým farbám v novej podobe, nezvyčajných kombináciách podčiarknutých výraznou štruktúrou konkurujú obľúbené sivé tóny.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ekos Klinker Tuğla (@ekos_klinker_tugla),

Napíšte nám do komentára, akú farbu by ste si na fasádu svojho domu zvolili vy. Tešíme sa na vašu odpoveď. Páčia sa vám farebné fasády alebo skôr preferujete jednu farbu na celú stavbu?

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie