Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Ako naložiť s odpadom pri búraní domu?

Na začiatku si treba povedať, že za nakladanie s odpadmi, ktoré vznikli pri výstavbe, údržbe, rekonštrukcii alebo demolácii komunikácií je zodpovedná osoba, ktorej bolo vydané stavebné povolenie na výstavbu, údržbu, rekonštrukciu alebo demoláciu komunikácií a taktiež plní povinnosti pôvodcu odpadu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Brave Construction Cleanup (@bravecleanup),

Čo je stavebný odpad?

Ak si kladiete otázku, čo je a čo nie je stavebný odpad, pomôže nám zákon, ktorý hovorí nasledovné: ,,Stavebné odpady vznikajú v dôsledku stavebných a zabezpečovacích prác, ako aj prác vykonávaných pri údržbe a rekonštrukcii stavieb alebo pri odstraňovaní (demolácii) stavieb. Nepatrí sem odpad, ktorý vzniká pri výrobe stavebných látok a dielcov alebo pri ťažbe surovín na ich výrobu. Pri stavebnej činnosti vzniká odpad, ktorý je materiálovo aj tvarovo rôznorodý.’’

Recyklácia

Pri odstraňovaní stavebného odpadu sa ako prvé zamyslite nad tým, či sa dá takýto odpad recyklovať. Recyklácia stavebného odpadu je jednou z najekologickejších ciest pri odstraňovaní odpadu zo stavby. Recyklovať sa dá drevo, betón, kovy, keramika, či sklo a plasty. Porozmýšľajte, či takýto materiál ešte nevyužijete. Prípadne vytvorte inzerát, v ktorom takýto stavebný odpad ponúkate, záujemcovia sa často nájdu. Znížite tak vplyv znečistenia na životné prostredie a ušetríte nejaké peniaze navyše.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bryan Millikin (@bjmcleanouts),

Skládka

Pokiaľ sa stavebný odpad nedá recyklovať, tak patrí na skládku. Buď ho tam odveziete sami, alebo využijete externú pomoc. Na trhu sú k dispozícii firmy špecializujúce sa na odvoz stavebného odpadu na regulovanú skládku alebo do spaľovne. Väčšinou to funguje tak, že vám na dohodnuté miesto pristavia kontajner.

Cena prenájmu kontajnera závisí od druhu odpadu, váhy a vzdialenosti. Do kalkulácie sa zahŕňajú tieto položky:

  • prenájom kontajnera (na počet dní),
  • manipulácia s kontajnerom,
  • cesta/počet najazdených kilometrov,
  • poplatok na skládke za stavebný odpad.

Aj s takýmto odpadom treba zaobchádzať múdro a šetrne. Nič nie je horšie, ako keď na prechádzke lesom natrafíte na čiernu skládku odpadu, ktorý mohol byť recyklovaný, alebo špeciálne zničený.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie