Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Pestovanie citrusov v kvetináči. 8 krokov, ako ich vypestovať doma

Pripravili sme pre vás 8 krokov k úspešnému pestovaniu citrusov v kvetináčoch.

Krok 1: Výber správnej odrody

Najviac sa v kvetináčoch bude dariť trpasličím odrodám, ako sú napríklad citrónovníky meyer, sun gold, lisbon, ponderosa alebo yuzu. Z mnohých druhov mandarínok sú vhodné na interiérové pestovanie napríklad variety kalamondin, honey, satsuma, kumquat, či mineola tangelo. Na pestovanie sú vhodné aj limetky, napríklad mexická limetka, kaffir a bear.

Krok 2: Vhodné umiestnenie

Najväčší omyl, ktorý sa robieva pri pestovaní citrusov v interiéroch počas zimných mesiacov, je nedostatok svetla. Vyberte si veľmi svetlú miestnosť a udržiavajte rastlinu mimo dverí, kde môže dôjsť k prievanu. Nechceme predsa, aby prechladla 🙂 Kvetináč treba držať ďalej od radiátorov a krbov, tie by mohli rastlinu príliš vysušiť.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Victoria Arias ? (@mangoandsalt),

Krok 3: Pravidelné zalievanie

Dlhšia suchosť môže viesť k poklesu púčikov, kvetov a ovocia. Naopak, príliš veľa vody a vlhkosti môže spôsobiť, že listy zvädnú a zožltnú. Voda, ktorá zostane v miske pod kvetináčom 2 minúty po zálievke, by sa mala vždy odstrániť.

Krok 4: Opeľovanie

Citrusy majú tendenciu kvitnúť v zime, keď je rastlina vo vnútri a nie je k dispozícii žiadny hmyz, ktorý opeľuje kvety. Ak vaša rastlina prichádza do kvetu v interiéri, je potrebné ju opeliť ručne. Tento nevyhnutný krok často vynechávajú tí, ktorí začínajú pestovať citrusy v kvetináčoch. Dočítajte sa TU, ako opeľovať citrusové stromy.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Philipp (@mein_tropischer__garten),

Krok 5: Letné dotyky slnka

Počas letných mesiacov presúvajte citrusovú rastlinu von na terasu alebo balkón. Postavte kvetináč tak, aby prijímal ranné slnko. Je potrebné, aby bola rastlina v tieni počas najteplejších hodín, aby nedošlo k spáleniu listov a teplotnému stresu. Pravidelne rastlinu kropíme vodou, nech zabránime vyschnutiu.

Krok 6: Hnojenie

Iba počas vegetačného obdobia (od konca marca do začiatku augusta) každé dva až tri týždne hnojte svoju citrusovú rastlinu tekutým, organickým hnojivom – napríklad morskými riasami alebo rybou emulziou. Hnojenie prerušíme počas zimných mesiacov.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ‘Shrooms (@shrooms.la),

Krok 7: Presádzanie

Keď majú citrusy prerastené korene, potrebujú väčší črepník a je potrebné presádzanie. Voľte iba o málo väčší priemer črepníka, ako bol pôvodný, aby rastliny dobre prekorenili pridaný substrát. Pre rastlinu veľkú 1 – 1,5 m stačí kvetináč s priemerom 30 cm, no podmienkou je, aby bol hlbší ako širší.

Krok 8: Presunutie citrusu späť do interiéru

Na jeseň, keď nočné teploty klesnú na 5 °C, je čas presunúť citrusovú rastlinu späť do interiéru. Znova vyberte najsvetlejšie možné miesto a dajte pozor, aby ste sa vyhli prievanu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Amanda Auchter (@alauchter),

Neprepadajte panike!

Podobne ako mnoho iných tropických rastlín, citrusu často opadne veľa alebo dokonca všetky listy. Väčšinou sa to deje po premiestnení na začiatku sezóny von alebo na konci do interiéru. Táto listová spŕška je prirodzená. Je to spôsob prispôsobenia rastlín rôznym úrovniam osvetlenia. Vyvíjajú sa nové listy, ktoré lepšie vyhovujú novým úrovniam osvetlenia. Doprajte im čas.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Brooke Stacey Parker (@brookestaceyfit),

Pestovanie citrusov v kvetináčoch je jednoduchšie, keď poznáte jednotlivé kroky. Máte skúsenosti s ich pestovaním? Budeme sa tešiť aj na vaše postrehy a komentáre.

Moni

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 14x
  • 0x
  • 0x
    adam
    13/04/2021
    15:44

    Ja mam doma presne 23 citronovnikov a z mojej skusenost ho netreba presadzat. Ale treba ho presadit iba vtedy keď je veľký a má malo miesta. A môže ic byť aj napr. 20 aj viac. 😉

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie