Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Izba pre školáka – tieto tipy mu učenie ešte uľahčia!

Stôl a stolička

Ergonomická stolička a veľkosť písacieho stola sú dôležité pri správnom držaní tela. Je to kus nábytku, ktorý bude dieťa využívať každý deň a vhodne zvolený tvar stoličky podporuje zdravý chrbát a vytvára pohodlné sedenie. Dieťa bude písať domáce úlohy, učiť sa čítať a vypĺňať svoje pracovné zošity,no a na to potrebuje svoj „písací kútik“. Aj keď sú niektoré nábytky do detskej izby o niečo drahšie, dajú sa nastavovať podľa rastu dieťaťa a vydržia aj niekoľko rokov. Takže vo výsledku zaplatíte menej.

mladá mama a syn pri obrazovke počítača v detskej izbe
Photo by Julia M Cameron from Pexels
Pomôcky a stojany na stôl

Poriadok treba udržiavať. Platí to aj pre pracovný stôl, na ktorom dieťa tvorí a venuje sa svojim úlohám. Zachovať prehľad vo veciach pomôže napríklad organizér a stojany na písacie potreby. V takýchto stojanoch si nájdu miesto perá, pastelky či ceruzky, ktoré dieťa denne využíva. Keď budú vždy na svojom mieste, nemusí riešiť problém so „zabudnutým peračníkom“, pretože ho z tašky ani nevytiahne.

pomôcky a organizér pre školovinné deti
Photo by Jess Bailey Designs onPexels
Protišmyková podložka na stôl

Takáto podložka poslúži predovšetkým pri písaní a kreslení. Na tvrdom povrchu stola sa nemusí každému písať pohodlne. Podložka je protišmyková a skvelo prilieha k zošitu, takže sa dieťaťu papier pod rukami nehýbe. Na trhu nájdete protišmykové stolové podložky s rôznymi motívmi. Veľmi obľúbené sú napríklad s motívom zemegule alebo zvieratiek.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lucie Teuerova (@lute00),

Korková tabuľa

Chcete, aby malo dieťa stále na očiach svoje aktivity, rozvrh, úlohy či pekné fotky? Vyveste ich na korkovú tabuľu umiestnenú nad stolom. Dieťa si zvykne na to, že si má nástenku prezrieť a skontrolovať si, či si splnilo svoje povinnosti a úlohy z nástenky. Na dekoratívnu tabuľu si môže vešať aj pekné odkazy alebo obrázky.

Super tip: Ak chcete nástenku ešte viac oživiť, vyberte si aj takéto farebné pripináčiky s obľúbenými vzormi dieťaťa. Kreatívnu nástenku to ešte viac rozveselí!

Zásuvky a skrinky

Dôležité je dbať aj na dostatok miesta pre zošity a knihy, ktoré dieťa nenosí každý deň do školy a mení si ich v priebehu týždňa. Vyčleňte priestor aj pre školské potreby, ako sú vodové farby, štetce, nožnice či farebné papiere.

Miesto pre hru

Aj keď je vaše dieťa už školopovinné, netreba zabúdať na to, že je stále dieťaťom a jeho detská izba určite nemá vyzerať ako pracovňa. Obľúbené hračky by mali mať stále miesto v otvorených policiach, kde sú vďaka papierovým alebo látkovým organizérom pekne uložené. Priestor spríjemní aj nový koberec s detským motívom alebo Teepee stan, ktorý je toľké roky jeho obľúbeným útočiskom.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nastenkybeznudy (@nastenkybeznudy),

Lampa a osvetlenie

Je dôležité zabezpečiť kvalitné osvetlenie, ktorého teplota a intenzita žiarenia je vhodne zvolená. Lámp by malo byť v detskej izbe hneď niekoľko, viete prečo? Na pracovný stôl je dobré dať lampu s pohyblivým ramenom a orientovať ju pravákovi doľava a ľavákovi doprava, aby si rukou pri písaní netienil.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lucie Teuerova (@lute00),

Miesto pre literatúru

Pri zariaďovaní detskej izby pre školáka je dôležité myslieť aj na poličky pre jeho obľúbené knihy, miesto na školskú tašku či vešiak na bielizeň. Ak ste sa rozhodli pre úplnú rekonštrukciu miestnosti, určite zvážte kúpu vstavanej skrine. Do nej sa dajú pekne zakomponovať aj zásuvky či poličky, v ktorých budete mať prehľad vy, aj váš junior.

Aj hobby má svoje miesto

Okrem školy si mnoho z detí nájde záľubu v športe, umení, astronómii alebo iných prírodných vedách. Preto si radšej nechajte miesto aj na predmety súvisiace s ich aktivitami. Laďte izbičku školáka do jednotných tónov a dbajte na udržiavanie poriadku.

online vzdelávanie a výučba žiakov počas karantény
Photo by Julia M Cameron from Pexels

Vďaka týmto tipom sa dieťa bude môcť lepšie sústrediť, premýšľať a pochopiť, čo sa od neho vyžaduje. V peknom prostredí sa mu bude lepšie učiť, hrať aj oddychovať. Spoľahnite sa aj na detskú predstavivosť a zapojte do rekonštrukcie detskej izby aj svojho školáka.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie