Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Nuda na materskej? Čo tak vymyslieť niečo kreatívne?

Niet pochýb o tom, že mantinely a pletence značky VaM handmade sú trendové a zároveň bezpečné doplnky. Skvelo sa hodia nielen do postieľok, ale aj kočíkov. Takýto lem vie krásne podčiarknuť dobrý vkus mamičky a zároveň poskytnúť ochranu pre bábätko.

Za značkou VaM handmade sa skrýva mladá mamina dvoch fešákov. Prezradila nám, ako sa k tvorbe mantinelov a pletencov dostala a aj to, že s troškou šikovnosti dokáže ušiť farebný mantinel akákoľvek mamička.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa VaM_handmade (@vam_handmade),

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa VaM_handmade (@vam_handmade),

Veronika má zábavných príhod, ktoré sa jej stali pri šití skutočne veľa…A ak sa bojíte pavúkov ako ona, radšej v čítaní ani nepokračujte 😀

Čo vás najviac baví pri výrobe vašich handmade vecičiek?

Na mojej tvorbe ma neskutočne baví jedinečnosť každej jednej vecičky, ktorá je pre nového majiteľa vyrábaná častokrát po niekoľkodňovej vzájomnej komunikácii. Počas 3 rokov práce sa mi nestalo, že by som vyrobila dve navlas rovnaké vecičky. Paradoxne, z tých, cez 1500 ks, ktoré som doposiaľ vyrobila, som bola spokojná skutočne len s pár kusmi (smelo by ste ich zrátali na prstoch 2 rúk).

Ako ste sa dostali k šitiu mantinelov?

K šitiu mantinelov som sa dostala počas tehotenstva s prvým synom. Patrím k tým maminkám, ktoré nekupujú za každú cenu nové vecičky a keď sa naskytne príležitosť, využijú možnosti dedenia od starších členov rodiny. Tak sme sa dostali k postieľke po synovcovi. Ako každá ustarostená maminka, neustále mi vŕtalo hlavou, ako zútulniť jej priestor a zároveň vytvoriť bezpečné miestečko pre synčekov pokojný spánok. Na jednej zahraničnej stránke na mňa vyskočil pletený mantinelík, do ktorého som sa hneď zamilovala a povedala si, že ho musím mať. V tom čase som na Slovensku nenašla nikoho, kto by sa venoval ich výrobe, tak mi neostávalo nič iné, iba si ho sama zhotoviť. A odvtedy neprešiel deň, čo by som aspoň jeden nezmajstrovala :).

Kde beriete inšpiráciu pri tvorbe?

Inšpiráciou sú mi moje dve ratolesti, bez ktorých by mantinelíky určite neboli, ale predovšetkým predstavy každej jednej maminky snažiacej sa pre svoje detičky vytvoriť to najlepšie miestečko na spánok a hranie.

Ako dlho trvá výroba mantinelu do detskej postieľky?

Doba výroby závisí od celkovej dĺžky mantinelu. Tie kratšie (do cca 3 m) zaberú od strihania, cez šitie a naplnenie, až po samotné pletenie a konečné úpravy, odhadom 1 – 1,5 hodiny (v ideálnych domácich podmienkach 🙂 ).

Dokázala by to akákoľvek mamička vytvoriť hneď na prvý raz, alebo výroba potrebuje viac skúseností?

Určite áno. Keď som to dokázala ja, tak isto každá, čo i len kúsok šikovná maminka, to bez problémov dokáže.

Čo je vašou najväčšou motiváciou pri tvorbe?

Pokojný spánok detičiek a spokojní rodičia sú mi najväčším zadosťučinením a hnacím motorom v mojej ďalšej tvorbe.

Ste vyštudovaná krajčírka, alebo ste sa k remeslu dostali náhodou?

Vyštudovala som odbor Elektronický obchod a manažment. Okolo krajčírstva to teda ani len okľukou nešlo. Našťastie sme si k sebe našli cestu vďaka mojej maminke, ktorá mi od útleho detstva šila šaty pre bábiky a neskôr oblečenie pre mňa samotnú.

Ktorý produkt vyrábate najradšej?

Mojou srdcovkou je jednoznačne novinka v mojej ponuke – velúr/kojenecký plyš. Ide o neskutočne mäkkučký a na dotyk príjemný materiál, s ktorým sa detičky veľmi radi túlia a mojkajú. Pokiaľ ide o produkty, tak určite mantinelíky a farby zbožňujem skôr neutrálnejšie (ľahko kombinovateľné k ostatným doplnkom v izbičke).

Aká je najobľúbenejšia kombinácia farieb u zákazníkov?

Pri dievčatkách je to väčšinou klasická kombinácia biela + šedá + ružová, pri chlapčekoch modrá. Vždy mi srdiečko podskočí, keď si nájdem odkaz od maminky s netradičnými farbami, ktoré si nenechávajú zväzovať ruky zvyklosťami.

Ako dlho vydrží takýto mantinelík / ako často ich treba prať?

Všetko závisí od malých drobčekov. Niektoré maminy kupujú mantinelík už bábätkám, neskôr ich šupnú do veľkáčskych postelí a tak v podstate mantinelíky rastú s detičkami niekoľko rôčkov. Mala som však aj maminku jednej „neposednej čiperky“, ktorá mi po mesiaci intenzívneho používania napísala, že z mantinelíku začala vychádzať náplň a povrch sa mierne zožmolkoval. Pri takýchto živánikoch je to prirodzená vlastnosť všetkých textilných vlákien a nejedná sa o predčasné opotrebenie alebo zníženú kvalitu látky. Ak máte takéto dieťa doma, určite odporúčam zvoliť skôr materiál mantinelíku velúr/kojenecký plyš.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa VaM_handmade (@vam_handmade),

Ktoré produkty sú najpredávanejšie (z e-shopu)?

Jednoznačne mantinelíky. Hneď v tesnom závese nálepky na stenu, obľúbené sú aj  bazéniky a hojdačky.

Aká najzábavnejšia príhoda sa Vám stala pri šití?

Uuuuf, kde začať… Mám pocit, že každý jeden má svoj osobitný príbeh. Zle postrihané a zošité látky si užila azda každá z nás, také menej zriedkavé sa mi stalo, že som musela párať dečku, lebo špendlík ostal prišitý vo vnútri a počas finálneho žehlenia mi čosi pichlo do ruky. Najviac mi asi v hlave rezonuje prípad spred cca 2 týždňov, keď som do deky všila pavúka (ja, čo sa pavúkov bojím ako čert kríža, tak si viete predstaviť ten šok, keď polovica pavúka bola všitá dnu a polovici trčali von nohy). O zábavu je pri kreatívnej práci postarané!

Kedy stíhate tvoriť pri dvoch malých drobcoch?

Azda najčastejšia otázka. Nuž, keď sa chce, všetko sa dá… Teda u mňa neplatí veta nedá sa, lebo predsa všetko sa dá. A tak hľadám spôsoby. Moja pracovná doba na rodičovskej dovolenke teda začína po 21:00, keď to zrazu doma stíchne a ja sa môžem naplno ponoriť do svojho sveta farieb a látok, v ktorom mi to šije a pletie ako najviac môže 🙂

Na trhu s detským sortimentom nájdeme aj interaktívne hračky, montessori nábytok, štýlové podložky aj krásne lampy a poličky s detským motívom. Zariaďovanie detskej izby pre chlapca či dievča môže byť zábava. Inšpirujte sa aj handmade výrobkami od kreatívnych mamičiek.

Budeme sa tešiť na vaše postrehy a komentáre pod článkom! Napíšte nám, ako sa vám páčia tieto mantinely či jemné pletené obláčiky rôznych odtieňoch.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie