Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Ako by mal vyzerať odpadkový kôš do domácnosti?

Podľa čoho zvoliť veľkosť smetného koša?

Pri výbere odpadkového koša do domácnosti je asi najdôležitejšia jeho veľkosť. Tá by sa mala odvíjať od toho, koľko odpadu vyprodukuje. To samozrejme závisí od počtu členov domácnosti, vrátane domácich miláčikov.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa WESCO Colorful Living (@wesco_deutschland),

Z čoho by mal byť vyrobený?

Popri veľkosti koša hrá pri výbere dôležitú rolu aj materiál, z ktorého je kôš vyrobený. Samozrejme výber závisí aj od toho, na aký druh odpadu bude kôš použitý. Praktické sú plastové koše, ktoré sú ľahšie na údržbu a môžeme v nich skladovať čokoľvek. Pre niekoho je však kôš aj dekoráciou, a tak volí radšej rôzne prútené alebo nerezové smetné koše.

pekná poznámka na ksku bieleho papiera o recyklovaní s kietkom a perami na písanie
Photo by Vlada Karpovich on Pexels

Malá rada: Pri výbere koša treba myslieť aj na hygienu, preto odporúčame zvoliť kôš, ktorý sa otvára napr. pedálom, aby ste zbytočne neprichádzali do kontaktu s už vyhodeným odpadom. Taktiež odporúčame vybrať kôš s vekom, ktorý zabráni prípadnému šíreniu zápachu.

Nezabudni separovať!

Okrem klasického koša na komunálny odpad je vhodné, aby ste mali ešte nejaký iný na separovaný odpad. Nemusí byť v rovnakej miestnosti ako kôš na komunálny odpad. Mnohí to riešia tak, že odpad separujú v inej miestnosti (ako napr. garáž, pivnica či špajza), a tak im nemusí zavadzať niekoľko ďalších nádob v jednej miestnosti. Ak však chcete mať všetko „po ruke“, existujú aj menšie varianty košov na separovaný odpad, ktoré sa veľmi dobre skladujú.

Vyhnite sa chybám a toto pri separovaní určite nerobte! Škodíte totiž sebe aj planéte.

Menej odpadu je prvý krôčik k záchrane našej planéty. Mikroplasty škodia riekam, moriam, živočíchom aj rastlinám. V konečnom výsledku aj nám, pretože my sme v potravinovom reťazci najvyššie a tieto problémy sa nás týkajú! Preto sa treba o zerowaste život zaujímať a zabezpečiť si do domácnosti vhodný odpadkový kôš.

Náš tip na záver: V domácnostiach nie je ničím výnimočná ani zberná nádoba na kompost a biologicky rozložiteľný odpad. Ak bývate v byte či domčeku s menšou záhradkou, zadovážiť si môžete takúto šikovnú eko pomôcku – vermikompostér. Prezradíme vám viac!

na separovanie jednotlivých druhov odpadu je dobré mať vhodný smetný kôš
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels

Menej odpadu je prvý krôčik k záchrane našej planéty. Mikroplasty škodia riekam, moriam, živočíchom aj rastlinám. V konečnom výsledku aj nám, pretože my sme v potravinovom reťazci najvyššie a tieto problémy sa nás týkajú! Preto je vhodné sa zaujímať o zerowaste život a v domácnosti mať vhodný odpadkový kôš.

Veronika

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie