Podporte imunitu šípkovým čajom. Nazbierate si ich práve teraz

Pri prechádzke jesennou prírodou ste si už mnohokrát iste všimli kríky s tŕňmi obsypané červenými bobuľami. Tento krík je Ruža šípková a je to nenáročný ker vyskytujúci sa popri cestách, svahoch, lúkach a okrajoch lesov. Plody tohto kra však obsahujú doslova vitamínovú bombu. Pri najbližšej prechádzke si preto vezmite látkovú tašku a nazbierajte si tieto červené plody. Získate tak chutné zdravie na celú zimu zdarma.

0
11
šálka čaju na stole s ružami
Photo by Loverna Journey on Unsplash
Vitamínový darček prírody

Šípky obsahujú najväčší podiel vitamínu C (desaťkrát viac ako citrón). Podporia imunitný systém nielen v sychravých dňoch. Organizmus tak dokáže ľahšie bojovať s vírusmi a chorobami. Šípkový čaj najlepšie chutí osladený lyžičkou medu a pár kvapkami citrónu. Pod pohodlnou dekou pri svetle sviečok navodí dokonalú atmosféru pre Hygge, čo poviete?

jesenná úroda uložená na stole spolu s knihou ako jesenná dekorácia
Photo by Lucie Liz from Pexels

Okrem toho, že podporuje imunitu obsahuje aj horčík, draslík, fosfor, vápnik a vďaka vitamínu E, podporuje tvorbu červených krviniek. Prečisťuje obličky, pomáha pri chorobách s močovými cestami a pri menštruačných problémoch. Pravidelným pitím čaju z plodov šípky podporíte zdravie horných dýchacích ciest a v neposlednom rade zlepšíte kvalitu vlasov a pleti.

Toľko benefitov sa oplatí nazbierať 🙂

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Sherise Pettipas (@sherise.pettipas),

Ako prebieha spracovanie?

Plody sa zbierajú podľa toho, na čo ich chcete využiť. Od začiatku septembra do konca októbra sa zbierajú predovšetkým šípky vhodné na prípravu čaju. Na džem a sirup je vhodnejšie zbierať šípky po prvých mrazoch.

jemne primrznuté plody šípky počas sychravých dní
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Šípky na čaj zbierajte tvrdé a sýtočervené. Po zbere ich prepláchnite, osušte v bavlnenej utierke a také čerstvé pomeľte v mlynčeku alebo mixéri. Najviac vitamínov je v ich vnútri, preto v prípade, že nemáte k dispozícií mixér treba minimálne prerezať. Nechajte ich usušiť na slniečku, alebo v rúre pri teplote 40 stupňov (zapnite v rúre fúkanie). Sušenie v rúre môže prebiehať aj niekoľko hodín, občas stačí šípky premiešať a nechať ďalej sušiť (cca 4 hodiny na 40 °C).

Ak ste sa rozhodli, že čerstvé šípky rozmixujete, po ich usušení sa zbavíte pichľavých chĺpkov tak, že ich preosejete cez sitko a následne ich uskladnite v sklenej nádobe. Do roka svoju zásobu šípkového čaju spotrebujte, pretože po čase stratia svoju silu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Aregi Tea (@aregitea),

Ak chcete rozveseliť svoju jesennú dekoráciu v interiéri, môžete si odstrihnúť pár halúzok z kríkov a aplikovať ich do jesennej výzdoby. Kráse vyniknú aj v malých vázičkách alebo venčekoch.

Pôjdete si nazbierať šípky aj vy? Počas slnečných dní ich nájdete určite ešte dosť. Vykročte do prírody a urobte si zásobu zdravého čaju úplne zdarma. Ak sa vám článok páčil, pošlite ho aj svojim kamarátom na sociálnych sieťach.

Morena

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto