Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Podporte imunitu šípkovým čajom. Nazbierate si ich práve teraz

Vitamínový darček prírody

Šípky obsahujú najväčší podiel vitamínu C (desaťkrát viac ako citrón). Podporia imunitný systém nielen v sychravých dňoch. Organizmus tak dokáže ľahšie bojovať s vírusmi a chorobami. Šípkový čaj najlepšie chutí osladený lyžičkou medu a pár kvapkami citrónu. Pod pohodlnou dekou pri svetle sviečok navodí dokonalú atmosféru pre Hygge, čo poviete?

jesenná úroda uložená na stole spolu s knihou ako jesenná dekorácia
Photo by Lucie Liz from Pexels

Okrem toho, že podporuje imunitu obsahuje aj horčík, draslík, fosfor, vápnik a vďaka vitamínu E, podporuje tvorbu červených krviniek. Prečisťuje obličky, pomáha pri chorobách s močovými cestami a pri menštruačných problémoch. Pravidelným pitím čaju z plodov šípky podporíte zdravie horných dýchacích ciest a v neposlednom rade zlepšíte kvalitu vlasov a pleti.

Toľko benefitov sa oplatí nazbierať 🙂

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Sherise Pettipas (@sherise.pettipas),

Ako prebieha spracovanie?

Plody sa zbierajú podľa toho, na čo ich chcete využiť. Od začiatku septembra do konca októbra sa zbierajú predovšetkým šípky vhodné na prípravu čaju. Na džem a sirup je vhodnejšie zbierať šípky po prvých mrazoch.

jemne primrznuté plody šípky počas sychravých dní
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Šípky na čaj zbierajte tvrdé a sýtočervené. Po zbere ich prepláchnite, osušte v bavlnenej utierke a také čerstvé pomeľte v mlynčeku alebo mixéri. Najviac vitamínov je v ich vnútri, preto v prípade, že nemáte k dispozícií mixér treba minimálne prerezať. Nechajte ich usušiť na slniečku, alebo v rúre pri teplote 40 stupňov (zapnite v rúre fúkanie). Sušenie v rúre môže prebiehať aj niekoľko hodín, občas stačí šípky premiešať a nechať ďalej sušiť (cca 4 hodiny na 40 °C).

Ak ste sa rozhodli, že čerstvé šípky rozmixujete, po ich usušení sa zbavíte pichľavých chĺpkov tak, že ich preosejete cez sitko a následne ich uskladnite v sklenej nádobe. Do roka svoju zásobu šípkového čaju spotrebujte, pretože po čase stratia svoju silu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Aregi Tea (@aregitea),

Ak chcete rozveseliť svoju jesennú dekoráciu v interiéri, môžete si odstrihnúť pár halúzok z kríkov a aplikovať ich do jesennej výzdoby. Kráse vyniknú aj v malých vázičkách alebo venčekoch.

Pôjdete si nazbierať šípky aj vy? Počas slnečných dní ich nájdete určite ešte dosť. Vykročte do prírody a urobte si zásobu zdravého čaju úplne zdarma. Ak sa vám článok páčil, pošlite ho aj svojim kamarátom na sociálnych sieťach.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie