Na lanovku vedúcu na Lomničák si počkáte vo vynovenej stanici

Návštevníci smerujúci na najvyšší bod na Slovensku, na ktorý sa dá vyviezť lanovkou, sa pohybujú v priestore, ktorý si zaslúži atraktívne a moderné priestory. Jedinečné miesto nástupnej stanice je rozdelené do piatich častí. Celý interiér sa sceľuje do jednotného a konzistentného celku prezentujúceho históriu aj trasy vedúce na vrchol. Kto stojí za návrhom a ako to na stanici nástupnej lanovky smerujúcej na Lomnický štít vyzerá?

0
218
moderný interiér stanice na Skalnom plese s geometrickými tvarmi a konceptuálnym osvetlením
SAID | interierovy dizajn Foto | Igor Cziel
Moderný a interaktívny interiér

Úplne nová pocitová dimenzia je oveľa pôsobivejšia. Návštevníci Lomnického štítu majú už pri vstupe do lanovky možnosť vidieť zmeny, ktoré pri realizácii nastali. Novú kvalitu si objekt získal napríklad jednotnou nášľapnou vrstvou podlahy, materiálmi upravujúcimi povrch stien a obkladmi z veľkoformátových drevovláknitých dosiek. Stanica, na základe štúdie ateliéru Furnicoolture, získala modernejší a atraktívnejší vzhľad. Pribudlo nové osvetlenie, moderné prezentačné a informačné plochy aj pohodlné posedenie.

Návštevníkov povedie aj osvetlenie

Prvou miestnosťou, do ktorej návštevník vstúpi, je chodba so schodiskom. Tá má za účel ako informovať, tak aj vzdelávať, pretože práve v nej sa nachádza tzv. časová os prezentujúca významné míľniky z histórie lanovky. Následne návštevník prechádza do medzipriestoru, kde sú naznačené lanové cesty a cesty vedúce na vrchol štítu.

Všetky trasy vedú…

Centrálne osvetlenie a schéma líniového jasu svietidiel konceptuálne odkazuje na prvé zdolávanie vrcholu Lomnického štítu. Symbolicky poukazuje na hľadanie a určovanie horolezeckých trás. Presklená stena a historický ďalekohľad na osi hlavnej lanovej dráhy poskytujú krásny pohľad priamo na vrchol Lomnického štítu. Najväčšia miestnosť, kde návštevníci čakajú na odvoz lanovkou, je doplnená videoprezentáciou o aktuálnom dianí priamo z Lomnického štítu.

Výnimočnú atmosféru a pohodlie poskytujú aj miesta na sedenie a interaktívna stena. Pri realizácii bolo nutné podľa klienta zanechať pôvodný kamenný obklad. Primárnym dôvodom rešpektovania požiadavky bolo potenciálne investičné predraženie, ktoré by spôsobili odstránenie a odvoz materiálu.

Jednotlivé kroky počas úprav boli prispôsobené drsným poveternostným podmienkam a nízkym teplotám. Vysoko frekventovaný priestor na Skalnatom plese ponúka minimalistickejší, nadčasový a geometricky pútavý interiér oslovujúci širšiu vekovú skupinu.

Previezli ste sa na lanovke smerujúcej na najvyšší takto dostupný bod na Slovensku? Zdolať 2634 metrov môže byť celkom odvážne, ale aj vďaka lanovke a modernej stanici to nie je nemožné ani pre sporadických turistov.

Morena

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto