Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Ako bývať lepšie a čo si dopriať k ešte spokojnejšiemu životu?

Remeselne vytvorené dekorácie

Doplnky a dekorácie nás obklopujú všade. Aj v tom najminimalistickejšom interiéri by sme našli niečo čo ho zútulňuje. Uprednostňovať by sme však mali citlivo vytvarované dekorácie od konkrétnych výrobcov. Remeselne vyrobené predmety akoby prevzali príbeh a energiu samotného remeselníka a prinášali interiéru kvalitu aj funkčnosť.

Náš tip: Obklopujte sa umeleckými objektmi z ručnej – handmade výroby. K takýmto doplnkom sa predsa len pristupuje s väčším rešpektom. Špeciálne a originálne handmade výrobky budú mať pre vás zároveň vyššiu hodnotu a ostanú s vami roky.

remeselný výrobca kožených produktov a interiérových dekorácii
Photo by Kevin Menajang on Pexels
Optimálne materiály

Začnite riešiť pôvod materiálov, z ktorých sú úžitkové predmety v domácnostiach vyrobené. Ak chcete zlepšiť kvalitu svojho bývania, siahnite po lokálnych a tradičných prírodných materiáloch. Atraktivitu v dreve, prútí, hline, vlne, koži, ľane, včeľom vosku, kameni či slame, našli mnohí slovenskí výrobcovia. Nie je to náhoda. Zaujímavosťou je, že aj náš organizmus sa s nimi ľahšie vysporiada. Ľudský systém ho „pozná“ z minulosti. Pretože práve tieto materiály si naši predkovia volili a sú súčasťou našej genetickej pamäte.

remeselné handmade výrobky z hliny
Photo by Regiane Tosatti on Pexels
Farba podľa…

Každý prírodný materiál má okrem textúry a štruktúry aj autentickú farebnosť. Niektoré sa však dajú aj pigmentovať. Takto prispôsobený materiál dokonale zapasuje do akéhokoľvek interiéru a jednoduchšie sa zladí s okolím. Farby majú veľký vplyv na mentálny a fyzický stav. Preto s nimi treba zaobchádzať opatrne. Inšpirujte sa aj v novom roku predmetmi živej a neživej prírody.

papierová výzdoba v interiéri moderného domu
Photo by Miguel Á. Padriñán on Pexels

Všimli ste si, že farebné aj tvarové kombinácie z prírody sú harmonické v každom ročnom období? Náš nervový systém to oceňuje, pretože tieto farebné prevedenia sú mu prirodzené a známe.

Pre lepšie a kvalitnejšie bývanie, by sme mali mať na pamäti, že potrebujeme zabezpečiť:

  • Pocit bezpečia
  • Kontakt s exteriérom
  • Striedanie súkromného a spoločenského priestoru
  • Striedanie výhľadu a úkrytu
  • Možnosť realizovať sa vo svojom priestore
  • Personalizovanie svojho priestoru
  • Možnosť obklopiť sa prírodnými (tradičnými) materiálmi
  • Možnosť prispieť svojim životným štýlom k zlepšeniu životného prostredia
klbká vlny a handmade produkty z prírodných materiálov
Photo by Surene Palvie on Pexels

To, ako prevádzkujeme svoje bývanie, o nás mnoho napovedá. Mnohí sa v súčasnej dobe zamýšľajú nad udržateľnosťou, zlepšením podmienok v zmysle environmentálnej zodpovednosti a v dopade, ktorý tu po sebe zanechávame.

Čo o vás vypovedá nábytok, dekorácie a predmety, ktoré vás obklopujú? Siahate radšej po kvalitných materiáloch a dlhodobo udržateľných riešeniach? Aké predsavzatia spojené s bývaním, ste si dali vy na rok 2021? Podeľte sa s nami a napíšte nám svoje nápady a postrehy do komentára. Budeme sa tešiť.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 3x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie