Dnes je 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica

Vytvorenie architektonickej štúdie je prvým krokom k stavbe

Vytvorenie architektonickej štúdie poskytuje názornú predstavu o forme rodinného domu na konkrétnom pozemku. Architektonická štúdia zohľadňuje vlastnosti pozemku, medzi ktoré patrí orientácia, výška stavby, susedné budovy aj stavebné obmedzenia. Zhotoviteľ tak získa jasnejšiu predstavu o možných riešeniach a dispozícii domu.

Stavba na mieru

Štandardná forma prezentácie možných riešení a návrhu riešenia projektu architektom sa zväčša vyskytuje v grafickej, textovej alebo priestorovej podobe. Architektonická štúdia prezentuje koncepciu a parametre, ktoré bude rodinný dom spĺňať. Cieľom architektonickej štúdie je vytvorenie podkladu. Architektonická štúdia uľahčuje rozhodovanie a poskytuje realistickú vizualizáciu architektonického, konštrukčného a materiálového zhotovenia daného objektu, v tomto prípade rodinného domu.

Architekt je kvalifikovaný profesionál. Ako odborník navrhuje stavbu, poskytuje architektonické a inžinierske služby a technické poradenstvo. Hľadá riešenia, ktoré sú totožné s víziou klienta. Jeho úlohou je spolupodieľať sa na správnej realizácii projektu. Architektonickú štúdiu podľa zadania môžu vypracovať aj viacerí architekti, z ktorých si následne klient vyberie.

Prvé kroky k stavbe domu

Architektonickej štúdii predchádza obhliadka pozemku a konzultácia s klientom. Architekt získava základné informácie o predstavách, nárokoch a finančných prostriedkoch na zhotovenie rodinného domu. Pre čo najlepšie dispozičné riešenia je potrebné, aby mal klient návrh, ktorý architekt prepracuje do najmenších detailov. Len vzájomnou kooperáciou sa podarí vypracovať kvalitné podklady – architektonickú štúdiu.

Architektonická štúdia sa dá upravovať a prepracovávať. Pre vysoký komfort bývania sa vopred musí určiť ideálna orientácia domu, zabezpečenie energetickej úspornosti, okolitá zástavba a vegetácia. Architekt zároveň dbá na detaily, akými sú napríklad aj pohyb slnka v rôznych ročných obdobiach.

Návrh od profesionála

V súčasnosti sa dbá na budovanie nízkoenergetických či pasívnych domov. Prvá fáza, akou architektonická štúdia je, slúži na vypracovanie riešení pre optimalizáciu a zabezpečenie požadovanej energetickej triedy stavby. Je samozrejmosťou doladiť aj interiérovú časť s tou exteriérovou a vytvoriť taký návrh, ktorý je v súlade so stavebno-technickými normami.

Architektonická štúdia je analýza špecifických požiadaviek a možných variácií rodinného domu. Tento návrh vypracovaný architektom vedie k riešeniu na mieru. Nie na každom pozemku sa dá všetko, čo si klient predstaví aj zrealizovať, preto je touto fázou zabezpečené spoločné hľadanie cesty a možností, ktoré sa čo najviac približujú k nápadu klienta.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie