Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Overené triky, vďaka ktorým sa zbavíte zápachu pri vyprážaní

Overené tipy

Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy. Vložte do tuku 3-4 kolieska.

Mäso pred vyprážaním vyberieme dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené. Naklepeme ho a narežeme na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu. Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

Po obaľovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.

Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou. Zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

zdravé vyprážanie a chutné jedlo
Photo by mali maeder on Pexels

Ak používate na smaženie menej tuku – tak aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

Pri vyprážaní v trojobale je potrebné rezne alebo obaľovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí sa.

Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou. Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice. Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.

maminka učí dcérku variť zdravé recepty
Photo by Daria Obymaha on Pexels

Ktoré tuky sú vhodné? Siahnite po repkovom, kokosovom alebo palmovom oleji. Vynikajúcou voľbou je tiež napríklad bravčová masť.

Tuk počas vyprážania pravidelne vymieňajte.

Trik kuchárov, aby sa olej neprepaľoval

Vezmite malý kúsok chleba – ideálne takého, ktorý je starší a mierne vysušený a jednoducho ho dajte do oleja, kým pripravujete pokrm. Chlebík do oleja vkladajte bez kôrky, len vnútornú časť.

Soľ

Podľa mnohých profesionálov, ak pridáme do peniaceho oleja trochu soli, rýchlo sa penenie zmierni. A soľ má po ruke skutočne každý z nás. Vyskúšate to a uvidíte sami, aký to má efekt.

Kúsok korku

Tento nápad funguje skvele. Vložte do rozpáleného oleja kúsok korku. Zastaví penenie a vy môžete pokojne vyprážať bez obáv.

Studený olej

Ak nemáte poruke chlebík ani olej, prilejte do peniaceho rozpáleného oleja trochu studeného oleja. Rýchle ochladenie penenie zmierni.

Šikovný spôsob, ako môžete eliminovať zápach. Vyskúšajte tieto nápady a zbavte sa nežiaduceho pachu.

mladý šéfkuchár pečie zeleninu
Photo by cottonbro on Pexels

Zdroj článku: dobrynapad

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie