Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Čo je rekuperácia a ako dokážeme ušetriť 75% energie?

Zaizolovaná novostavba

Ak chcete na vykurovanie dobre zaizolovanej novostavby minúť čo najmenej energie, prvé, nad čím by ste sa mali zamyslieť, je riadené vetranie, tzv. rekuperácia. Pri dome zateplenom podľa nízkoenergetického štandardu tvorí spotreba energie na vetranie asi 40%, z toho možno značnú časť ušetriť riadeným vetraním s rekuperáciou.

Získavanie tepla späť

Vetrať totiž musíme a na ohriatie čerstvého, ale studeného vzduchu po vyvetraní je potrebná istá energia. Až 75% z nej pritom dokážeme ušetriť rekuperáciou, teda spätným získavaním tepla z odvádzaného vzduchu. Riadené vetranie s rekuperáciou je absolútne nevyhnutné pri energeticky pasívnych domoch (resp. budovách s takmer nulovou potrebou energie). Táto technika sa však už uplatňuje aj v kategórii ultranízkoenergetických domov.

Na vykurovanie nízkoenergetických domov sú najvhodnejšie nízkoteplotné sústavy. Na pokrytie potreby tepla, ktorá je v týchto domoch nízka, totiž postačuje teplonosné médium ohriate na nižšiu teplotu. Pochopiteľne to je energeticky menej náročné a navyše sa v nich dajú využiť obnoviteľné zdroje energie.

interiér moderného exteriér štýlových a ultranízkoenergetických domov
Photo by Dimitris Vetsikas on Pixabay

Zdroj článku: vidadomy.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie