Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Pestovanie mäty v interiéri. Čo podporuje jej silný rast?

Všetko pre optimálne podmienky

Vďaka plodnosti mäty je táto bylina skvelá voľba na kontrolované pestovanie v interiéroch a kvetináči. Okrem zavlažovania si vyžaduje naozaj len minimálnu starostlivosť a pestovateľovi poskytuje bohatý celoročný prísun čerstvých aromatických lístkov.

Podmienky prostredia (teplota, osvetlenie a vlhkosť), ktoré nájdeme vo väčšine domov, sú vhodné na pestovanie izbových rastlín aj bylín. Väčšina izbových rastlín dáva prednosť teplým, slnečným miestam a darí sa im, keď majú optimálne podmienky. Správne vystavenie slnečnému žiareniu, teplota okolia a relatívna vlhkosť vzduchu podporujú silný rast rastlín a tú najlepšiu chuť byliniek.

Nepriame vystavenie slnečnému žiareniu

Na rozdiel od mnohých bylín a izbových rastlín sa mäte darí skôr na nepriamom slnečnom svetle ako pri plnom slnku a darí sa jej aj v polotieni. Na jar a v lete si vyberte okná orientované na východ a na jeseň a v zime okná orientované na západ. Ak používate rastové svetlá, snažte sa čo najlepšie napodobňovať účinky nepriameho slnečného žiarenia.

Teplota okolia

Pre najzdravšie rastliny udržujte nádoby s mätou v miestnostiach, kde je teplota medzi 18 až 21 stupňov Celzia cez deň a 12 až 15 stupňov v noci. Chráňte rastliny pred studeným prievanom, aby ste zabránili negatívnym reakciám z environmentálneho stresu.

Relatívna vlhkosť

Izbové rastliny nie sú fanúšikmi suchého vzduchu a bylinky nie sú výnimkou. Udržujte vlhké prostredie s primeranou cirkuláciou vzduchu, aby boli listy zdravé. Rastliny možno zoskupiť, aby sa zvýšila relatívna vlhkosť, nezabudnite však medzi nimi ponechať určitý priestor pre pohyb vzduchu. Ak žijete vo veľmi suchom prostredí alebo rastlinka dostáva priame slnečné svetlo, dbajte na to, aby ste to kompenzovali zalievaním.

Rovnako, ako mnoho iných bylín, aj mäta potrebuje na svoje pestovanie v interiéri iba základné vybavenie:

  • kvetináč – mäta je známa svojim plodným rastom a nespratnými bežcami; pre tento účel hľadajte široké plytké nádoby. Široké nádoby poskytujú dostatok priestoru pre vysunutie nových výhonkov bez toho, aby spôsobili stlačenie koreňov. Rastliny z čeľade mäty majú radi podmienky, ktoré udržujú vlhkú koreňovú zónu; mäta sa darí najlepšie, keď sú jej „chodidlá“ mierne vlhké. Pri výbere nádob na pestovanie hľadajte radšej plastové nádoby ako terakotové; plastové nádoby udržujú rastové médium vlhkejšie ako pórovité nádoby, ktoré umožňujú lepší pohyb vzduchu. Mať vlhkú pôdu je veľmi dôležité.
  • rastové médium – kokosové vlákno a záhradkárska zemina sú dve z najbežnejších možností interiérového záhradkárčenia. Obe sú ľahké a majú dobrú kapacitu na zadržiavanie vody a živín. Kokosové vlákno sa skladá z hnedých a bielych vlákien nachádzajúcich sa medzi škrupinou a vonkajšou vrstvou kokosového semena a je medzi záhradkármi obľúbené. Záhradkárska zemina je kombináciou materiálov vyrobených z rašeliny alebo kokosového vlákna, borovicovej kôry, perlitu a vermikulitu.
  • rastlina – táto rýchlo rastúca rastlina rastie lepšie, keď sa pestuje z odrezkov odobratých z existujúcich rastlín mäty, ako keď sa pestuje zo semien.

V závislosti od zdravia vašej rastliny môžete mätu zbierať 2 – 3 krát za vegetačné obdobie. Listy sú dostatočne jemné, takže ich môžete podľa potreby jednoducho odtrhnúť. Pri zbere dbajte na udržanie celistvosti stonky.

Máte aj vy radi bylinky? Používate ich na prípravu receptov či zdravých nápojov? Napíšte nám do komentára svoje skúsenosti s touto bylinou.

pestovanie bylín v interiéri - mäta a podmienky jej pestovania
Photo by Pixabay on Pexels

Zdroj: https://dodomacnosti.sk/

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie