Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Dizajn kúpeľne: Ako si správne zariadiť malú kúpeľňu?

Najprv si povedzme, čo je to malá kúpeľňa. V bežných bytových domoch to nie je väčší priestor ako 3×3 metre. V menších bytoch zvyknú byť tieto priestory dokonca ešte menšie. Vojde sa vám tam vaňa alebo iba sprchový kút, umývadlo, malý kus nábytku, možno práčka alebo toaleta. Zvyšok priestoru je pre vás.

Neznie to veľmi priestranne, avšak aj tento priestor si môžete zväčšiť. Predstavíme vám niekoľko trikov, ktoré pre vás môžu byť aj vo vašom byte užitočné.

Svetlé farby

Je všeobecne známe, že svetlé farby opticky zväčšujú. Biela skutočne zväčšuje postavu aj priestor. Práve preto by ste malú kúpeľňu mali zladiť ideálne do bielych farieb. V týchto miestnostiach často nie je žiadne okno, takže jediným zdrojom svetla je to umelé.

Biele steny, biely nábytok a iné doplnky budú aj slabšie svetlo vo vašej kúpeľni lepšie odrážať a opticky sa vám priestor bude zdať väčší. Ak v kúpeľni uskladňujete uteráky na viditeľných miestach, skúste aj tie vyberať vo svetlých farbách.

Čo je dôležité, nezabudnite ani na kúpeľňové závesy. Ak sú zatiahnuté, tvoria veľkú plochu a zaberajú veľa priestoru. Tmavé závesy urobia aj vašu kúpeľňu tmavšiu a menšiu. Voľte svetlé a zábavnejšie farby závesov.

Zrkadlá

Zrkadlá odrážajú všetko a teda aj svetlo. Práve preto sú ideálnym riešením do malých bytov a priestorov, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť stiesnene. Malá kúpeľňa nie je výnimkou. Navyše zrkadlo v kúpeľni je nevyhnutnosťou.

Ak na to máte priestor, dajte si do kúpeľne pokojne viac zrkadiel. Samozrejme, nie na úkor potrebného odkladacieho priestoru. Zrkadlá by tiež mali byť umiestnené na bezpečných miestach, aby nehrozilo ich nešťastné rozbitie.

V malých kúpeľniach sú ideálne veľké zrkadlá, ktoré majú navyše nejaký odkladací priestor. Stačiť môže aj polička. Avšak šikovne to môžete vyriešiť aj kúpou otváracieho zrkadla. Ide už v podstate o väčšiu skrinku, ktorá má na dvierkach zrkadlo. V tomto prípade treba zvážiť veľkosť a priestor pre otváranie, aby ste si tesnú kúpeľňu neurobili ešte tesnejšou.

krásne zariadená malá kúpeľňa v bielej farbe s modernými doplnkami
Photo by Africa Studio on Shutterstock.com
Poličky

V kúpeľni zvykneme skladovať veľa vecí. Taká dámska kúpeľňa vyzerá často ako výpredajový regál v drogérii. Množstvo kozmetiky, čistiacich prostriedkov, uterákov dokáže zabrať skutočne veľký priestor. O to viac, ak máte kúpeľňu spojenú s toaletou.

Na trhu však existuje množstvo “vychytávok”, ktoré vám pomôžu s úložným priestorom. Kúpeľňová polička je presne to, čo v tomto prípade vyrieši vaše problémy. Dá sa zavesiť prakticky kdekoľvek. Do sprchy, na dvere, nad umývadlo či toaletu. Môžete si vybrať rohovú, závesnú alebo nástennú. Plastovú či oceľovú. Pokojne si ich zaobstarajte viac, pri správnom rozmiestnení nebudete ľutovať.

Odkladací priestor nad hlavou

Nie všetko môžete umiestniť nad hlavu. Práčka, toaleta či komoda musia byť umiestnené, samozrejme, na zemi. Ak si však priestor na zemi príliš obsadíte, nebudete sa môcť v kúpeľni dobre pohybovať, každým krokom môžete zakopnúť a zraniť sa.

Využite priestor nad zrkadlom, dverami alebo toaletou na police alebo skrinky. Odložiť tam môžete čokoľvek od uterákov cez kozmetiku, čistiace prostriedky až po toaletný papier.

Takto si jednoducho upracete kúpeľňu a neprídete ani o centimeter štvorcový podlahy. Pozor si musíte dávať iba vtedy, ak máte príliš vysokých členov domácnosti, ktorých by ste nerozumne umiestnenými policami mohli ohrozovať.

Lopi

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 9x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie