Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Kedy je MDŽ a prečo v tento deň darovať žene práve žlté kvety?

Gestom chceli poukázať na neprimerané podmienky, nízke mzdy a dlhú pracovnú dobu. Sviatok – medzinárodný deň žien – pripomína boj žien za ich rovnoprávnosť, práva, zavedenie volebného práva a odstránenie diskriminácie medzi pohlavím.

V období pred prvou svetovou vojnou vo viacerých krajinách ženy usilovne pracovali na uznaní svojich práv a postupne prenikali do verejného života. Chceli upozorniť širokú verejnosť o nevhodných a neprimeraných podmienkach v práci aj súkromnom živote. Medzinárodný deň žien najprv pripadol na poslednú februárovú nedeľu a následne sa stal medzinárodným dňom 8. marec. Zaujímavosťou je, že prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921. V priebehu druhej svetovej vojny bola udalosť prerušená a obnovila sa v roku 1945.

krásne mladé ženy na lúke
Photo by Free-Photos on Pixabay

Oficiálne bol sviatok MDŽ uznaný OSN až v roku 1975. Organizácia spojených národov uznala 8. marec ako medzinárodný deň solidarity žien, deň za rovnoprávnosť žien zo všetkých krajín, deň spravodlivosti, mieru a rozvoja.

Rečou kvetov poviete svoje posolstvo

Napríklad v Taliansku je tento sviatok veľmi obľúbený a tradične sa ženám dávajú žlté kvety. Prečo? Z veľmi jednoduchých dôvodov. Výrazné žlté kvetiny sťahujú na seba pozornosť už z diaľky. Žltá farba kvetov symbolizuje veselosť a priateľstvo. No a v neposlednom rade dodáva energiu a jas.

Mylne sa tento sviatok považuje za prežitok komunizmu. Nie je tomu však tak! MDŽ má hlboký zmysel a poukazuje na dôležité hodnoty a kvalitné podmienky a práva.

Ženy, maminky, dcéry aj staré mamy si zaslúžia pozornosť a obdiv za denno-denne vykonávanú prácu. Skĺbiť prácu s rodinou a domácnosťou dá zabrať! Prejaviť preto rešpekt raz v roku je preto minimum. Čo myslíte? Napíšte nám, ako oslavujete vy tento sviatok a ako potešíte svoje ženy v okolí…

spoločenstvo žien a oslava ženstva
Photo by Adina Voicu on Pixabay

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie