Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Kedy sadiť paradajky? Rady pre „balkónového“ záhradkára

Záhradkári zväčša kupujú už hotové priesady na tržniciach. Tí skúsenejší si pestujú svoje vlastné sadenice zo semien. Osivo sa dá (zatiaľ) bežne kúpiť nielen v záhradkárskych predajniach, ale aj v rôznych supermarketoch ako sezónny tovar. Ak záhradkár nechce byť závislý od ponúkaného sortimentu priesad alebo osiva, odkladá si semená svojich osvedčených odrôd na ďalšie roky.

Vysádzanie paradajok v polovičke mája

Aby ste mohli priesady paradajok vysádzať do záhonov asi v polovičke mája, hneď po tom, ako skončia posledné jarné prízemné mrazíky a aby semená mohli klíčiť a rásť obvyklých 60 dní, je polovička marca optimálnym časom pre výsev.

Výsevné nádoby

Na výsev paradajok stačia plytké nádoby, ale neodporúčame používať jednu nádobu na výsev viacerých rastliniek. Pri rozsádzaní do záhonov by hrozilo poškodenie jemných korienkov a tým aj vyschnutie rastlín.

Ideálnou výsevnou nádobou je plastový sadbovač. Ľahko sa udržuje čistý a dezinfikovaný, každá rastlinka má svoj priestor na korienky a je opakovane použiteľný.

Substrát v nádobkách ľahko pritlačte, drevenou paličkou urobte malú jamku niekoľko milimetrov hlbokú a do každej vložte jedno semeno rajčiny. Potom zasypte substrátom a jemne ovlhčite. Rozhodne nepoužívajte na polievanie nádobu s vodou, mohli by ste prúdom vody vyplaviť semená. Ideálne je práve zasadené semená rosiť pomocou rozprašovača.

rosenie substrátu jednotlivých semien
Photo by pestovanie.info

Jemné rosenie nevyplaví semená zo substrátu.

Izbová teplota okolo 22 °C je pre klíčenie paradajok vysoká, ideálne je udržiavať ju medzi 15 a 17 stupňami. Súčasne s teplotou treba prispôsobovať aj množstvo svetla. Či skôr naopak. Ak je v miestnosti menej svetla, je potrebné udržiavať nižšiu teplotu. Ak doprajete rastlinám málo svetla (a v jarných mesiacoch po výseve ho je naozaj menej, sú kratšie dni a slnko býva často skryté za oblakmi), ale v miestnosti je teplo, začnú sa rastlinky vyťahovať za svetlom. Ich stonky sú svetlé, tenké a pokrútené, neudržia rastlinku vzpriamenú.

zdravé domáce paradajky vypestované doma na balkóne počas letných mesiacov
Photo by Couleur on Pixabay

V domácich podmienkach je vhodným miestom na pestovanie vlastných priesad zo semien južne orientované okno v izbe, ktorá nie je vykurovaná, len temperovaná. A kde žalúzie nebránia vstupu prístupu slnečného svetla k pestovaným priesadám.

Ak sa vám začnú malé priesady vyťahovať za slnkom a ešte nie je čas ich sadenia do záhona, môžete si pomôcť drevenými špajdľami, ktoré poskytnú slabým rastlinkám potrebnú oporu, než zosilnejú.

Ak je predpoveď počasia nepriaznivá, radšej nechajte priesady ešte pár dní v malých kvetináčoch, opatrne ich polievajte a zasaďte ich vonku až keď už nehrozí zlé počasie.

A už sa len tešiť na bohatú úrodu a zdravé recepty z nej 🙂 Napíšte nám, či ste sa aj vy rozhodli tento rok pestovať vlastnú úrodu na záhrade či balóne. Neprehliadnite ani ďalšie super tipy a triky z kategórie beevam šikovný.

Zdroj článku: pestovanie.info

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie